Nyheter

Frivillige skal våke over døende

Flere steder i landet tilbyr frivillige i Røde Kors seg å sitte på dødsleiet til mennesker som ikke har pårørende. Nå kommer tilbudet til Stavanger. – En krevende oppgave, mener Vernepleierforbundet.

– Ingen skal måtte dø alene, sier Grethe Stødle, omsorgsleder i Stavanger Røde Kors, til RA.

Fra nyttår ønsker organisasjonen å starte opp våketjeneste for rogalendinger som er i livets siste fase.

– Det innebærer at frivillige skal sitte ved dødsleiet til mennesker som kanskje ikke har pårørende. De skal rett og slett være et medmenneske. Vi skal ikke utføre omsorgsfaglige oppgaver, men samtale, lytte og kanskje holde i en hånd, sier Stødle, som opplyser at tilbudet også er tiltenkt pårørende som trenger avlastning når den siste tiden trekker ut.

I første omgang ønsker de å rette seg mot beboere ved sykehjem i Stavanger. Syv sykehjem har så langt vist sin interesse for tjenesten, ifølge henne.
 
 – Vi har derfor konkludert med at det er behov for dette. Mange dør alene på institusjoner i dag. Pleierne kan ha det travelt, og de klarer ikke alltid å være til stede. Samtidig skal vi ikke erstatte helsefaglig personell, sier hun.

LES OGSÅ: Røde Kors trenger flere menn (RA+)

Sårbar situasjon

Våketjenesten til Norges Røde Kors ble startet opp i 2015 og finnes i dag i seks kommuner i fylkene Hedmark, Østfold og Hordaland. Foreløpig har tilbudene vært i pilotfasen. Organisasjonen har derfor ikke eksakte tall på hvor mange døende frivillige har sittet hos de to siste årene.

– Men vi anslår noen hundre våkeoppdrag siden oppstart, sier Einar Grøndalen, seksjonsleder for sosial inkludering i Norges Røde Kors.

Nina Horpestad, leder i Norsk Sykepleierforbund i Rogaland, ser positivt på tilbudet, men mener at mye må avklares før en frivillig kan steppe inn i pårørendes sted.

– Pasienten må uttrykke et klart ønske om at de vil ha en fremmed til stede, og det må gå tydelig fram i journalen, sier hun til RA.

LES OGSÅ: Norge på verdenstoppen i frivillighet (RA+) 

Krevende oppgave

Fungerende leder i Vernepleierforbundet, Stian Tønnessen, påpeker at en våketjeneste krever mye av den frivillige.

– De som er i livets siste fase er i en sårbar situasjon, og frivillige bør ha en viss kompetanse i å håndtere det som måtte oppstå. Jeg har selv sittet på dødsleier og opplevd hvor dramatisk det kan oppleves. Samtidig har jeg også sett hvor fint det kan være, men man skal være mentalt rustet til å takle det, sier Tønnessen, som ikke er i tvil om at Norges Røde Kors makter å kurse sine frivillige på en tilfredsstillende måte.

Grethe Stødle i Stavanger Røde Kors er enig i at våketjenesten er krevende, og understreker at kravene er strenge for hvem de slipper til.

– Vi ser etter trygge, gode frivillige som har evne til å vise medmenneskelighet og vise tillit. For å bli en frivillig må man gjennom tre obligatoriske kurs, i tillegg gjennomføre et spesielt temakurs for våkere, samt intervju. Nedre aldersgrense er 25 år. Kvalitetssikring er alfa og omega, sier hun.

LES OGSÅ: Denne trioen skal lede TV-aksjonen i Rogaland

30 frivillige

Stavanger sparekasses sykehjem, som er et privat, ideelt sykehjem, er en av institusjonene som stiller seg positive til våketilbudet. De eies av en stiftelse bestående av blant andre Røde Kors, og har en driftsavtale med kommunen, med inntak på lik linje som ved kommunale sykehjem.

– Ingen beboere dør alene hos oss. Vi leier inn ekstra bemanning for å unngå slike situasjoner. Men noen ganger trekker livets siste fase ut. Pårørende har gjerne ikke kapasitet til å våke over tid. I slike situasjoner ser vi for oss at en våketjeneste vil kunne være et positivt bidrag, sier styrer Svein Petter Svendsen til RA.

– Er det riktig at frivillige skal bidra i sårbare situasjoner som et dødsleie?

– Det forutsetter at de har fått rett opplæring og har litt kompetanse, men de vil aldri bli overlatt til denne oppgaven alene. Samtidig vil de ansatte hele tiden gå til og fra. En våketjeneste kan bidra til at det er noen ved siden av dem hele tiden og virke trygghetsskapende. 

LES OGSÅ: Kommunens fjerde frivillighetssentral er åpnet (RA+)

– Grundig vurdering

Ifølge Einar Grøndalen i Norges Røde Kors startes våketilbudet opp kun på plasser der lokalgrupper har foretatt en grundig vurdering av behovene ved sykehjemmene, og hvor de er ønsket.

– Vi har hørt helsepersonell fortelle at de har gått hjem med vondt i magen. De vet at pasienten kommer til å dø i løpet av natten og sannsynligvis kommer til å være alene. Her kan de frivillige gi sitt bidrag i form av å være til stede, sier Grøndalen, som understreker at de ikke underkjenner innsatsen til ansatte i helsevesenet.

– Men av og til oppstår glippsoner, og der ønsker vi å bidra, sier han.

Stavanger Røde Kors har allerede nå mottatt henvendelser fra 30 frivillige som ønsker å bli våkehjelpere. Omsorgsleder Grethe Stødle oppfordrer flere til å melde seg.

Mer fra Dagsavisen