Nyheter

Grønt motsvar til Black Friday

NAVN I NYHETENE: – Det står nok ikke kø utenfor hos oss som det gjør i elektrobutikkene, sier leder i Stavanger Turistforening, Preben Falck. De åpner i morgen tursenteret sitt slik at folk kan byttehandle.

– Det amerikanske handelsfenomenet Black Friday har fått fotfeste i Norge. Virke anslår at nordmenn i år vil handle for 3,4 milliarder, og dermed sprenge alle rekorder, melder nyhetsbyrået NTB. Turistforeningens motsvar til fenomenet er Grønn fredag, som arrangeres andre år på rad. Hva er det?

– Grønn fredag, som er et initiativ fra DNT Ungdom, er et forsøk på å balansere handelsstandens voldsomme oppmerksomhet på forbruk. I oppladningen til en hektisk juletid ønsker vi å gi et lite drypp til ettertanke og få folk til å tenke seg om: «Trenger jeg virkelig denne Gore-Tex-jakken selv om den er på salg på Black Friday?» Det er greit at folk handler billig om det er ting de trenger, men kanskje kan man klare seg én sesong til med noe brukt, sier Preben Falck, leder i Stavanger Turistforening.

– Hva kommer Turistforeningen i Stavanger til å gjøre på Grønn fredag i morgen?

– Vi har tursenteret vårt her i Kannik. Her selger vi også nytt, så vi er jo med på forbruksfesten vi òg, men denne dagen åpner vi senteret og legger til rette for at folk kan bytte eller gi utstyr til andre som trenger det. Her vi det også bli mulighet for å selge brukt turutstyr som man mener er verdt noe. Det kan de også gjøre ellers i året hos oss.

– Hvor stort oppmøte forventer dere?

– Det står nok ikke kø utenfor hos oss som det gjør i elektrobutikkene. I fjor hadde vi rundt 250 mennesker innom. Vi har håper at tilbudet har blitt bedre kjent siden da og at flere vil komme innom.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Kanskje ikke helt livsomveltende, men turistforeningens årbøker har berget mange dager værfast på hyttene, mye godt lesestoff!

– Hva gjør deg lykkelig?

– Å komme fram og være sliten etter en god, lang tur i fjellet.

– Hvem var din barndomshelt?

– Asterix.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– Begynner å få litt gråstenk i håret.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser god mat med italiensk rødvin til.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg blir helt fortvilet over en meningsløs nedbygging av natur under dekke av det grønne skiftet. Utbygging av ny kraft som vi ikke trenger løser ikke verdens klimaproblemer, men medfører enorme ødeleggelser av norsk natur. Mange burde gått i tog mot det.

– Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke har gått mer i demonstrasjonstog.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kona. Å stå fast i heisen med en fremmed statsleder eller popstjerne hadde blitt en klam greie.

Mer fra Dagsavisen