Nyheter

– Stavanger skal ikke være et stort museum

Mats Danielsen (Frp) og Frode Myrhol (FNB) mener det er på tide med en oppmykning av retningslinjene for trehusbyen. Nå skal saken opp i kommunalstyret for byutvikling.

– Det er på tide med en liberalisering av retningslinjene for trehusbyen, sier fraksjonsleder i kommunalstyret for byutvikling (KBU) Stavanger, Mats Danielsen til RA.

Bakgrunnen for utspillet er blant annet RAs artikkel om huseier Håkon Noralf Hansen  som har søkt kommunen om lov til å legge selvvalgte, vedlikeholdsfrie takpanner på sitt gamle trehus på Storhaug, men fått nei.

Fordi huset hans ligger i den historiske trehusbyen i Stavanger, må han legge «Sandnespanner» eller skifer på taket. Slik er nemlig retningslinjene for trehusbyen som ble vedtatt av Stavanger bystyre i 2011. I dem heter det at «alle byggearbeider som berører bygningers utseende, herunder tak, skal byggemeldes».

Det er disse retningslinjene Danielsen nå ønsker en endring av. Det vil også Frode Myrhol, gruppeleder i Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB). 

LES OGSÅ: Huseier: – Praksisen føles urimelig (RA+)

– Verdens største museum

– Det folk assosierer med trehusbyen er mengden av trehus, ikke at alle husene har vinduer eller tak etter retningslinjene, mener Myrhol, som setter det hele på spissen:

– Det vesentlige er at kledningen ikke blir byttet fra tre til mur. I dag kan folk få påpakning om de ikke har rett fals på bordkledningen, og det tror jeg det store flertallet i kommunen har liten forståelse for, sier han, og får støtte fra Danielsen.

– Stavanger skal ikke være et stort museum. I dag finnes det både byggemetoder og materialer som er langt mer fornuftige for miljøet enn hva som fantes for hundre år siden, sier han.

Torsdag skal saken opp i KBU. Duoen har levert følgende forslag til vedtak: «Det skal i saken framlegges forslag til liberaliseringer av retningslinjene som vil muliggjøre det for enkeltpersoner å gjøre enkle oppgraderinger, uten å måtte rådføre seg med andre».

– Det er viktig at eierne av husene har respekt for regelverket. Det har de ikke hvis det blir for rigid. Da bygger de heller som de selv vil, sier Danielsen, og viser til saken om huseieren på Storhaug. Han opplevde at naboer i nyere tid hadde lagt selvvalgte tak uten å søke kommunen om lov – og uten at det fikk konsekvenser. 

LES OGSÅ: Isbar må male om knallrosa hus

Ikke aktuelt for Venstre

Trehusbyen er et av hjertebarna til Venstre. En oppmyking av regelverket er uaktuelt for dem, sier Kjartan Lunde, fylkesleder i Rogaland Venstre.

– Stavanger har den største sammenhengende trehusbyen i Europa, og den må vi ta godt vare på. For oss er det derfor viktig å styrke byantikvaren ytterligere. I dag gir hun gratis rådgivningstimer til dem som ønsker å pusse opp i trehusbyen. Vi ønsker dessuten en pengepott til dem som pusser opp etter retningslinjene, slik at de ikke får merkostnader, sier han, og viser til den tidligere ordningen vernemillionen, som ble utdelt til blant annet rehabilitering av privathus i trehusbyen

LES OGSÅ KOMMENTAR: – Hvitt er det nye grått

Mer fra Dagsavisen