Nyheter

Rapport: Norges oljeplaner på kollisjonskurs med Paris-avtalen

Norges planlagte olje- og gassproduksjon for årene fremover er ikke forenlig med retningen man må ta for å nå klimamålene, ifølge en ny rapport.

Fra en oljeplattform på Edvard Grieg-feltet i Nordsjøen, 180 kilometer vest for Stavanger. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Klimatenketanken Oil Change International har utført egne nasjonale studier, og Norge er første landet ut, skriver Dagbladet som har fått tilgang til rapporten.

I rapporten står det ifølge avisen at Norges utslippskurs med foreslåtte og prosjekterte nye olje- og gassfelt ikke er på linje med nivået av globale utslippskutt som skal til for å nå klimamålene i Parisavtalen.

LES OGSÅ: Må Henrik (23) betale for oljefesten?

Det kommer også fram at de foreslåtte og prosjekterte feltene vil føre til 150 prosent mer utslipp enn hva tilfellet er fra felt som er i drift i dag, og at Norge er verdens sjuende største eksportør av utslipp.

– Dette betyr én ting, vi må slutte å lete etter olje og gass. Det er ingen som mener vi skal skru igjen kranene i morgen, men å slutte å lete er det minste man kan gjøre, sier Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg til avisen.

Hun ber norske politikere ta ansvar.

– Uansett hvem som styrer landet etter valget, må de se på hvordan man kan få til kontrollert utfasing, sier Lundberg.

LES OGSÅ: 3 år med oljenedgang – hvor er vi nå?

Frykter slutten

Etter 2022 når Sverdrup, Castberg og Statoils gigantprosjekter er ferdig utbygd, vil det skje lite på norsk sokkel, frykter konserntillitsvalgt.

Denne sommeren har vært svært travel, men når Statoil sjøsetter Aasta Hansteen, Gina Krog, Oseberg, Sverdrup, Njord og Castberg, så er det lite etterpå sier Bjørn Asle Teige, konserntillitsvalgt for fagforeningen Safe/YS i Statoil til Stavanger Aftenblad.

De siste fem årene har Statoil kvittet seg med 5.000 medarbeidere de siste fem årene. Dette er i verste fall bare begynnelsen mener Teige. Leverandørbedriftene kan også rammes veldig hardt hvis ombygningene tar slutt.

– Det blir et kjempevakuum etter at disse er kommet i drift. Det er lite og ingenting bak der. Erna Solberg vet hva hun snakker om når hun sier det haster med en omstilling sier Teige til avisen.

LES OGSÅ: Ny kamp om oljeboring

– 100 uten arbeid

– Hvis ikke oljeselskapene får lete og eventuelt finne nye, store olje og gassfelt, kan vi se slutten på Statoils gigantutbygginger på norsk sokkel, advarer Teige.

– Uten nye prosjekter, vil 100.000 stå uten arbeid om få år. Det er et skrekkscenario som Norge må være klar for, mener han.

LES OGSÅ: Flere velger klima foran olje