Nyheter

Flere liv kunne vært spart

DEBATT: Glade barnestemmer, blått vann og noen solstråler av og til, har satt sitt stempel på vår nye byjuvel – Gamlingen. Noe mer sommervær tar vi gjerne imot.

av Kristian Grønn, Gamlingens Venner

I disse dager er det 60 år siden den første Gamlingen ble innviet (06.07.57). Det har vært en livskraftig plante som i alle år har båret rikelig med frukter. Jeg har fra tidlig ungdom da jeg kom med i svømmesporten (ingen suksess) vært opptatt av en sak som jeg burde vært mer aktiv i.

I 2015 druknet 101 nordmenn, av forskjellige årsaker. Flere liv kunne vært spart med bedre kjennskap til de farer vannet skjuler. Jeg nevner noen, bunnforhold, bølger, undervannstrømninger, kaldt vann et cetera. Mang en god svømmer har fått panikk i uventede og uvante forhold med en tragisk utgang.

Jeg henvender meg til svømmere i alle aldre, spesielt foreldre med barn og ungdom. Gå til Gamlingen en dag, ta med nyvaskede sko, langbukse og overdel, gå ut i det lille bassenget først og «øk» på. Bademester med betjening vil hjelpe til og finne en plass hvor du erfarer en ny, uvant og vanskelig situasjon.

Med øvelse og god hjelp blir du en tryggere svømmer og kan bli en livredder til en annen person. Norges Livredningsselskap har i alle år hatt som arbeidsparole «Enhver nordmann en svømmer, enhver svømmer en livredder».

Verdien av en annen person som er til stede i en kritisk situasjon og har kunnskap om livredning, kan være avgjørende for liv eller død. God sommer med meget glede.