Nyheter

Idrettspresident Tom Tvedt: Ingen rødvin til over 600 kroner flaska

Nå blir det åpenhet om utgifter. Ingen skal få dyr rødvin, om det så er Kongen eller statsministeren som er invitert til bords.

Åpenhetsdebatten i idretten har en historie tilbake til 2013. Da ble det kjent at Norges Idrettsforbund (NIF) hadde brukt First House i jobben med å få OL i 2022 til Oslo. Hvorfor har dere brukt så langt tid på å åpne opp om alle kostnadene?

– Norges Idrettsforbund (NIF) har levert sine regnskaper og rapporter i alle år i henhold til de reglene Kulturdepartementet har satt for oss. Så kom det spørsmål om disse bilagene, og jeg vil påstå at det er ingen i Norge som har gjort det vi gjør nå, så ordentlig. Vi har gitt full tilgang til hver en minste regning. Vi har vært tilgjengelig 24 timer i døgnet, og dere har fått svar på alt dere har spurt om. Nå er det viktig for meg som idrettspresident å bli ferdig med denne saken, og utvikle organisasjonen videre.

Nå har dere åpnet opp og det viser seg at Norges Idrettsforbund (NIF) spanderte alkohol for 200.000 kroner til gjester og støttespillere under ungdoms-OL i Lillehammer i 2016. Hva gjorde dette nødvendig?

– Det er sånn at vi inviterte hele verden hit. I tillegg til en rekke internasjonale gjester hadde vi Kongen og statsministeren på besøk. Med et slikt gjesteprogram er det viktig å være en god ambassadør og vise gjestfrihet. Det kom svært mange gjester til ungdoms-OL, og det viser først og fremst at arrangementet ble en suksess. Siden da har idrettsstyret gjort noen innstramminger når det kommer til alkoholservering.

Hvilke innstrammingene er gjort?

– Sist vi hadde møte med kretslederne, som er de mange kvinner og menn som jobber frivillig i Idretts-Norge, da kjøpte de alkoholen sin selv. Vi serverer heller ikke brennevin lenger. Så har vi satt en pris på hva vi maks skal bruke på en flaske rødvin.

Hva er prisen dere har satt for en flaske?

– 600 kroner er pristaket. Men innenfor det vil det variere avhengig av hvilket arrangement det er snakk om. Utgangspunktet er at man ikke skal servere alkohol, og gjøres det skal det vises stor grad av moderasjon i både kvalitet og kvantitet.

Det har også kommet fram at Norges Idrettsforbund (NIF) betalte for middagene, som ble holdt hos stortingspresident Olemic Thommessen, under ungdoms-OL. Regningen var på over 168.000 kroner. Hva sto på menyen?

– Personlig var jeg bare med på den ene middagen 20. februar. Jeg tror det var koldtbord, og en viltgryte. Det var koselig. Det er viktig å huske på at her hadde vi hele verden på besøk.

Representasjonskostnadene overgikk budsjettet med 1,2 millioner kroner under ungdoms-OL.

– Nei, altså nå er det viktig å huske at ungdoms-OL på Lillehammer var en kjempesuksess og gikk med 26 millioner i overskudd. Det du refererer til var vårt representasjonsbudsjett. Det var nettopp fordi arrangementet lyktes så bra at det kom mange gjester. Så betyr ikke det at vi ikke skal gjøre forbedringer.

Hvilke forbedringer er det snakk om?

– Nei, altså vi kan i hvert fall ikke hive ut gjester vi har invitert, noe som tross alt viser at arrangementet var en suksess. Så er det opp til administrasjonen å sørge for at arrangementer i vår regi skjer innenfor en økonomisk ansvarlig ramme.

Nå har dere fått en ny generalsekretær, Karen Kvalevåg. Hva blir hennes mandat?

– Kvalevåg skal lede Norges største idrettsorganisasjon. Vi er veldig fornøyd med valget, og mener vi har funnet den beste kandidaten til jobben.

Hun har knapt nok noen bakgrunn fra idretten. Det er en næringslivleder som er ansatt?

– Vår hovedmasse er det som Karin har lengst erfaring fra, som frivillig og en som har vært tilstede der ute. Det er en viktig egenskap når du sitter øverst. Du må ha det breie bilde på den breie organisasjonen vår. Samtidig har hun topplederfaring, har vært gjennom modernisering, har vært i IKT og vært i store organisasjoner. Hun skal jobbe for at 12.000 klubber skal få bedre rammebetingelser. Og det er jeg overbevist om at hun vil klare.

Mer fra Dagsavisen