Nyheter

Student fikk inndratt 1,2 millioner kroner

Hvitvasket penger og sendte dem ut av landet.

En 54 år gammel mann er slått konkurs i forbindelse med at han ikke har betalt tilbake 4,7 millioner kroner til svogeren sin. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

31-åringen kom til Norge i januar 2014 og skulle sammen med 58 andre personer fra hjemlandet gjennomføre et ingeniørstudium.

Studiet ble finansiert av FN. Studentene fikk også et bidrag fra hjemlandet på 200 amerikanske dollar hver tredje måned fra hjemlandet som skulle brukes til finansiering av livsopphold.

LES OGSÅ: – Stjal fra turistforeningen

Det første halvåret ble det også utbetalt 5200 kroner per måned fra Rogaland kurs- og kompetansesenter. Dette tilskuddet ble senere redusert til 2600 kroner per måned.

12. juli i fjor foretok politiet en ransaking i en bolig på Hundvåg.

Her ble det blant annet funnet narkotika, to lommebøker, mobiltelefoner, loggbøker med regnskap, leiekontrakt påført 31-åringens navn og en Moneygram-kvittering.

Dette førte til at 31-åringen ble pågrepet og satt i varetektsarrest.

Politiet engasjerte en spesialrevisor i Skatt Vest for å analysere privatforbruket til 31-åringen i perioden fra 2014 til 8. august i fjor.

LES OGSÅ: Firma med kjøkkenutstyr konkurs

Revisoren konkluderte med at 31-åringen hadde et overforbruk på 1.189.467 kroner.

Ifølge tiltalen skal han ha hvitvasket 1.123.373 kroner gjennom en rekke transaksjoner til personer i utlandet og i Norge.

 – Hjalp de andre

31-åringen har forklart at flere av de andre studentene ønsket å sende penger til familiemedlemmer i hjemlandet – og at han bisto disse med dette. Grunnen var at han visste hvordan han skulle gjøre dette.

Han ble også kjent med andre personer gjennom sin deltakelse på et kirkearrangement.

Han hjalp også personer han traff der med å sende hjem penger til hjemlandet.

LES OGSÅ: – Utga seg for jente og lurte russ

Ifølge 31-åringen kom disse med kontanter som han mottok og sendte videre til dem som skulle ha dem gjennom betalingsformidlingsselskap, og han tenkte ikke over hvor pengene kom fra.

Han forklarte også at tanken hans var å hjelpe dem som ikke fant ut av betalingsformidlingssystemet i Norge.

Retten festet ikke tiltro til 31-åringens forklaring om at det var snakk om kontanter som han fikk av sine medstudenter og andre personer.

Retten kom blant annet til at studentene ikke ville ha hatt noe overskudd, med tanke på støtten de fikk, som de kunne sende ut av landet.

Stavanger tingrett viste også til at pengene er sendt til personer som er dømt for eller kan knyttes til narkotikaforbrytelser.

LES OGSÅ: – Drepte hunden sin fordi den snakket med politiet

Retten kom også til at 31-åringen visste at pengene stammet fra et straffbart utbytte.

Han ble imidlertid frifunnet for medvirkning til oppbevaring av narkotika.

Straffen ble satt til fengsel i ett år og én måned.

Han fikk også inndratt 1.189.467 kroner til fordel for statskassen.