Nyheter

– Poengløst med tiggeforbud

Mandag skal Frps spørsmål om tiggeforbud opp i Stavanger bystyre.

Christian Wedler (Frp) vil innføre tiggeforbud i Stavanger. Han mener det er et tiltak mot organisert kriminalitet.

I bystyret mandag tar han saken opp i form av et spørsmål.

Wedler er ikke i tvil om at det foregår kriminalitet knyttet til tiggermiljøene, i form av narkosalg og tvangsprostitusjon.

Frp-politikeren mener at en gruppe, bestående av politikere, politi, kommuneadministrasjon og andre relevante organisasjoner, skal dannes for å se på tiltak for å hindre at dette skjer.

– Dette er ikke et forbud for å bli kvitt tigging, men et forbud for å bli kvitt et annet, større problem. Nemlig at kvinner tvinges til å prostituere seg, sa Christian Wedler til RA fredag.

LES OGSÅ: Mener tiggeforbud vil hindre prostitusjon

– Fullstendig sløsing

Poengløst og feil ressursbruk, mener både gruppeleder i Ap, Dag Mossige og varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF).

– Selvsagt skal vi ha nulltoleranse for aggressiv tigging. Akkurat det har vi allerede forbud mot i dag, sier Mossige og fortsetter:

– Et tiggeforbud er fullstendig sløsing med politiets ressurser. Det kriminelle Wedler ønsker å ha bort er allerede ulovlig, og dekket i lovverket. Politiet bør konsentrere seg om å følge opp det i stedet for å ta alle som sitter med en tiggekopp, sier Mossige.

Forrige uke avdekket NRK Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» at rumenske tiggermiljøer tjener gode penger på narkosalg, prostitusjon og vinningskriminalitet.

– Det må understrekes at dette var i Bergen, og at det som ble avdekket er usammenlignbart med Stavanger – slik jeg forstår det, sier Mossige.

Sa nei for to år siden

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF), som skal lede mandagens bystyre, er heller ikke begeistret for en ny tiggerforbud-kamp.

I 2015 sa Stavanger nei til et tiggeforbud.

– Da sa politiet at lovverket er dekkende nok, sier Tysdal Moe, som heller ikke synes det er nødvendig å danne den nevnte tiltaksgruppen.

– Kommunen har allerede et godt samarbeid med politiet. De som tigger med en legitimt behov – fattigdom – skal ikke vises bort, sier varaordføreren til RA.

LES OGSÅ: Tigging og politisk overspill