Nyheter

Denne vil du ikke ha besøk av

Nærmere 400 husstander i Rogaland vil trolig få besøk av gnagere i løpet av året.

I 2016 fikk forsikringsbransjen meldt inn skader fra nærmere 400 boligeiere i Rogaland som hadde fått gnagere på ubudent besøk, og det er ingenting som tyder på at årets tall blir noe lavere, ifølge Gjensidige.

– Etter kun noen få måneder inn i det nye året har vi allerede fått meldinger fra flere fortvilte kunder som har oppdaget ubudne gjester i hus og hjem, sier Simon Andre Olsen, rådgiver i Gjensidige med ansvar for skadeforebygging.

Totalt blir det årlig blir meldt inn nærmere 4000 skader fra rotter og mus til forsikringsbransjen og som gjør skader for godt over 100 millioner kroner. I tillegg er det store mørketall.

– Skader på bygninger varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer. Døde dyr og avføring kan gi store luktproblemer, i tillegg spiser de alt de kommer over og kan ødelegge isolasjon, rør og elektriske anlegg, sier Olsen.

Kan bli dyrt

Han advarer om at ødelagte ledninger kan være brannfarlige, og sier det heller ikke en noen god følelse å legge seg om kvelden når en hører gnagelyder rett bak hodeputen.

– Skadeomfanget etter slike skader er store. Flere skader er gjerne på mellom 40.000 og 50.000 kroner, og det finnes flere eksempler der skadeomfanget har blitt på flere hundre tusen kroner, sier Olsen.

Totalt betalte forsikringsselskapene ut over 10 millioner kroner etter skader fra rotter og mus, og Rogaland er på toppen når det gjelder de ubudne gjestene.

Fem råd

Han har derfor fem råd for enten å hindre invasjon, eller begrense skadeomfanget hvis uhellet er ute:

•    Se over huset og tett åpenbare sprekker – spesielt ved grunnmur og bak kledningen

•    Fugeskum og isolasjon er som marshmallows for gnagere, men de er ikke glad i tettemidler som metallnetting og lignende

•    Ikke slå ut matrester nær huset, og ikke gi dyrene skjulesteder i form av avfall og lignende inntil husveggen

•    «Vil de inn så kommer de inn.» Er uhellet ute så ring forsikringsselskapet ditt før du gjør tiltak for å avtale mest hensiktsmessig fremdrift

•    Vær varsom med å bekjempe selv – bruk av gift uten feller kan føre til at dyrene dør inne i vegger og gulv og kan spre ubehagelige lukte