Nyheter

Menn går fra anlegg til helse

Aldri har det vært større interesse for prosjektet «Menn i helse», og nå skal 30 menn med ulik arbeidsbakgrunn prøve seg på sykehjem.

«Menn i helse» er et rekrutteringsprosjekt for arbeidssøkende menn. I februar ble det arrangert informasjonsmøte i Stavanger, hvor 161 menn var nysgjerrige på karriereskifte. 110 ble innkalt til intervju og nå får 30 av disse prøve seg som helserekrutter på sykehjem de neste 12 ukene.

– Jeg kommer fra anleggsbransjen, men ødela skulderen min. Etter det har jeg ikke funnet noe som passer, før jeg ble tipset om dette, sier Roy Vuyk.

Han har både familiemedlemmer og kompiser som jobber innen helse, og han har bare hørt lovord om arbeidsplassene deres.

– Jeg tror rett og slett dette er noe som passer meg, sier han.

Sammen med Håkon Tangen, André Skogheim og Kurt Are Sleveland-Marin Johnsen skal Vuyk starte i sin nye jobb på Bergåstjern sykehjem mandag neste uke.

– Jeg har jobbet mye med spillutvikling, men har tidligere fått en liten smakebit på helse, og synes det virker veldig givende, sier Skogheim.

En god blanding

Enkelte av mennene har vært innom helsesektoren tidlige, mens andre har ikke. De tror likevel ikke det er noen hindring, og gleder seg til å ta fatt på arbeidsoppgavene.

– Det er derfor vi er her – fordi vi vil dette, og vi tror vi kan gjøre en god jobb, sier Vuyk.

Alle tror helsesektoren trenger en god blanding menn og kvinner.

– Tidene har endret seg, og det er mer akseptert med menn i helsesektoren nå, enn tidligere. Jeg har jobbet i veldig mannsdominerte yrker, og er spent på hvordan dette blir, sier Tangen, som er utdannet geolog.

– Jeg tror det er positivt med både mannlige og kvinnelige helsearbeidere, fordi vi kommuniserer, arbeider og tenker på forskjellige måter, legger Sleveland-Marin Johnsen til.

Ser effekten

Målet med prosjektet er å utdanne flere helsefagarbeidere, og menn spesielt. Menne blir først helserekrutter, før de blir elever og lærlinger, før de ender opp med fagbrev som helsefagarbeider.

Gjennom «Menn i helse»-programmet tar utdanningsløpet nesten halvparten av tiden det vanligvis gjør.

Kari Åmodt er virksomhetsleder på Bergåstjern, og hun gleder seg til å få besøk av mennene.

– Vi meldte vår interesse for prosjektet, fordi vi ser effekten av menn i omsorgsyrker, sier Åmodt.

Hun sier sykehjemmet er opptatt av mangfold, både når det gjelder bakgrunn og kjønn.

– Jeg tror både de mannlige og kvinnelige pasientene setter pris på menn, og jeg gleder meg til å komme i gang, sier hun.

Mer fra Dagsavisen