Nyheter

Til krig mot svart arbeid: – Bransjen råtner på rot

Selskapet Bekjemp svart arbeid AS (BSA) samler lovlydige bedrifter i kampen mot useriøse aktører.

Ungdommen harselerer med yrkesfaglinjene. Malerlinjen kalles for «polakklinjen», håndverkerbransjen sliter med rekrutteringen, bedrifter sliter med å få jobber, fordi de blir utkonkurrert av aktører som gjør jobben for halvparten av prisen. Det er situasjonen i håndverksbransjen i dag, ifølge Bekjemp svart arbeid AS.

– Bransjen råtner på rot, sier Fred Thorkildsen, styreleder i selskapet.

Overfor RA sier han at den norske håndverkeren er truet.

– Folk sliter med å drive bedriftene sine. De klarer ikke drive fordi forbrukere kjøper svart arbeid. Vi har en kamp hver dag. Jeg er drittlei. Jeg tenkte at her nå noe gjøres, fortsetter Thorkildsen, som selv er i bransjen.

Et talerør

Målet til Bekjemp svart arbeid AS er å samle ærlige bedrifter, stå sammen, innrapportere svart arbeid og være et talerør for ikke bare håndverkerbransjen, men alle bransjer og selskaper som sliter i den evige kampen mot den svarte økonomien.

– Norge går glipp av 70 milliarder kroner i tapte skatteinntekter hvert år. Tenk hva en kunne gjort med de pengene, sier Thorkildsen.

– Det er mange meninger om dette temaet ute blant bedriftene. Vi samler disse meningene, og vi sørger for at saker blir innrapportert til myndighetene. Bekjemp svart arbeid vil forhåpentligvis vokse så stort av vi kan være med å ha påvirkning politisk, sier styrelederen.

– Vi har allerede laget en del støy, og mer støy skal vi lage for å sørge for at trykket mot dette store samfunnsproblemet opprettholdes, legger han til. Thorkildsen er ikke alene. Med seg i Bekjemp svart arbeid har han Jan Magnar Gundersen.

– Arbeidet vårt er også å opplyse folk og jobbe for en holdningsendring blant folk. Sørge for at forbrukerne holder seg for gode til å velge svarte tjenester, sier Gundersen.

Utviklingen fra 90-tallet

Den svarte økonomien, hvor moms, skatt lurers unna fellesskapet er en «vegg» som har vokst så stor at den er i ferd med å falle over og knuse en hel bransje, mener Thorkildsen.

Det begynte med jordbærplukkere fra Øst-Europa på 1990-tallet, sier han.

– Så begynte arbeidsinnvandrerne å male hus. På 2000-tallet eskalerte omfanget. Utlendinger begynte å starte egne selskapet i Norge og under boomen i distriktet på midten av 2000-tallet. Nå rekruttere de fra sine hjemland og tilbyr lønninger som ikke kan bety noe annet enn sosial dumping, mener Thorkildsen.

– Er ikke imot utlendinger

Bedriftspartner i Bekjemp svart arbeid, Kai Johansen driftsleder i Bolig & Utemiljø, sier regionen ikke hadde klart å svelge unna etterspørselen i markedet uten arbeidsinnvandring, og Johansen understreker at bransjen ikke er mot arbeidsinnvandring.

– Jeg har ingenting imot utenlandske fagfolk som kommer til Norge for å jobbe. Det er helt flott. Men vi må ha samme forutsetninger for å konkurrere. Det vi reagere på er hvor lavt de priser seg. For det henger ikke sammen. Jeg skulle gjerne tilbudt like lave priser, men da går vi konkurs, sier Johansen.