Nyheter

Ap vil stoppe at «berettiget harme» gir lavere dom i voldssaker

Arbeiderpartiet utfordrer justisministeren til å ta initiativ for å stoppe at paragrafen om berettiget harme blir brukt i partnervoldssaker.

Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ap-nestleder Hadia Tajik tok opp spørsmålet i Stortingets spørretime onsdag. Hun viste til en dom i Stavanger tingrett nylig, der en mann fikk mildere dom med henvisning til en paragraf i straffeloven om berettiget harme. Mannen hadde banket opp kona si etter å ha funnet bilder på mobilen hennes som viste at hun hadde vært utro.

LES OGSÅ: – Legitimerer partnervold

Tajik understreket at lovgiverne skal holde seg unna enkeltsaker

– Samtidig ser vi at det er helt nødvendig å bruke denne dagen – 8. mars, kvinnedagen i 2017 – til å stadfeste: Det finnes ikke berettiget harme i en partnerrelasjon. Det finnes ikke noe raseri som gjør det greit å banke kona di, sa hun og tilføyde at Arbeiderpartiet vil ta politisk initiativ dersom rettspraksis utvikler seg i en slik retning.

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) la vekt på at regjering og storting må unnlate å blande seg inn i domstolenes ansvarsområde.

– Retten vurderer hver enkelt sak ut fra det konkrete bevisbildet. Jeg finner det ikke riktig per i dag å ta initiativ til en lovendring, men følger fortløpende med på om voldsutsatte har tilstrekkelig vern, svarte han.

LES OGSÅ: Med rett til å gi juling