Nyheter

Julekos på Ledaal

Søndag var det duket for det årlige julearrangementet på Breidablikk og Ledaal. En av dem som hadde funnet veien til ponniene var Gun Lovise (8), som var på ridetur for andre år på rad.

Bilde 1 av 7

I mange år har Museum Stavanger (MUST) arrangert julemoro på Breidablikk. Nytt av året var at også dørene til Ledaal var åpne, og dit hadde både ponnier og Gun Lovise Tjeldnes Rørosgaard (8) funnet veien.

– Jeg har ridd på ponni to ganger før. En gang på Soma gård, og en gang her, sier Gun Lovise rett før hun skal hoppe opp på ponnien som venter på henne.

Hun synes det er gøy å ri, og beskriver rideturen som «hundre prosent morsom».

– Det var kjempegøy, og ponniene er veldig skjønne, sier hun etter rideturen, og legger til at hun gjerne vil ta én tur til før de drar hjem.

Askepott

I andre etasje på Ledaal sitter storesøsteren Liv (13) og spiller piano. Hun ble spurt av MUST om å underholde gjestene for andre år på rad.

– Jeg liker best å spille «Tre nøtter til Askepott». Det synes jeg er den fineste julesangen, sier Liv.

– Ja, den skaper god julestemning, legger mamma Ulla til, og sier at det er stemningen på Ledaal og Breidablikk som gjorde at de valgte å komme tilbake for andre gang.

– Det er noe med bygningene og nostalgien som skaper den perfekte julestemningen, sier hun.

Fjøsnisser

Jørgen Schjetne og Preben Kjenes var kledd ut som fjøsnisser for anledningen, og hadde som oppgave å få skrevet ned flest mulig julegaveønsker i løpet av dagen.

– Ja, og i tillegg prøver vi jo å skape litt julestemning ved å gå rundt i nisseluene, sier Schjetne.

Allerede etter en halvtime begynte ønskelisten å bli lang, og nissene sier det er flere ønsker som går igjen.

– Pokémonkort og dukker er gjengangere. Det er generelt mye leker på listen, sier Kjenes, og sier det virker som om folk setter pris på å ha fjøsnissene på besøk.

– Dette er vårt første år som fjøsnisser, så det var litt kleint i starten, men nå er det veldig hyggelig, legger Schjetne til.

En god motvekt

I fjor var rundt 1200 mennesker på besøk på julearrangementet, og derfor bestemte MUST seg for å åpne dørene til Ledaal i tillegg til Breidablikk i år.

– Mange har aldri vært inne på Breidablikk og Ledaal før, så nå får de sjansen til det. Samtidig er det en god anledning for oss å vise fram de flotte museene, og i tillegg spre litt kunnskap, sier museumspedagog Stine Honoré.

– Det er kjekt å få litt ny kunnskap om gammel julehistorie, sier hun.

Honoré har lagt merke til at flere familier kommer igjen, år etter år.

– Jeg tror mange liker å ha dette som en førjulstradisjon. Det er nok en god motvekt til søndagsåpne butikker og julehandel, sier Honoré.