Nyheter

Svømmehallen kan bli stengt i to år

I februar starter renoveringsarbeidet av Stavanger svømmehall, noe som kan føre til at hallen holder stengt i to år.

– Vi visste at dette kom til å komme, og vi unner svømmehallen å komme tilbake i god stand, sier Annamaria Gutierrez (V), leder i kommunalstyret for kultur og idrett (KKI).

Hun er klar over at det kan komme reaksjoner fra brukerne av svømmehallen, men hun sier KKI jobber med å finne gode alternativer til hvordan publikum på best mulig måte kan fordeles på de andre svømmehallene i Stavanger, og hvordan de skal klare å ta unna publikumsstrømmen som kommer når svømmehallen stenges.

– Vi tar ikke lett på at det er nesten et halvt år mellom Stavanger svømmehall stenger, og nye Gamlingen åpner. I mellomtiden skal vi se på alle mulige løsninger, slik at tredelingen mellom svømmeopplæring, publikumsbading og klubbenes treningsbehov ikke skal lide noen nød, sier Gutierrez, og legger til at det positive er at Stavanger ender opp med en ny og flott hall.

– Dette kommer til å bli kjempebra, så nå håper jeg bare klubber og publikum kan ha litt forståelse mens renoveringen pågår, sier hun, og nevner at svømmeopplæring er en prioritet, og at det ikke kommer til å bli berørt av stengingen.

Framskynde gamlingen

Bjarne Kvadsheim (Sp) er nestleder i KKI, og benytter seg av Stavanger svømmehall hver eneste dag. Han synes det er på høy tid med en renovasjon av den gamle svømmehallen.

– Å pusse opp hallen er en dyd av nødvendighet. Det kan godt hende folk reagerer, men vi er ansvarlige for beboernes ve og vel, og å sørge for gode tilbud, sier Kvadsheim til RA, som legger til at de i tillegg jobber med å framskynde åpningen av nye Gamlingen.

Omfattende jobb

– Å stenge Stavanger svømmehall er en vanskelig sak for oss. Det er ingen tvil om at det er publikumshall nummer én, men bygget er gammelt og må renoveres, sier Leidulf Skjørestad, direktør i bymiljø og utbygging i Stavanger kommune.

Han sier kommunen har valgt å holde igjen renovasjonsarbeidet fram til hallene på Hundvåg og i Kvernevik sto ferdige, men at det nå er på tide.

– Det er en svært omfattende jobb, og renovasjonen kan fort ta et par år, sier Skjørestad til RA, som forteller at de nå skal legge fram en sak til kommunalstyret for kultur og idrett for å drøfte hvilke tilbud de skal gi til publikum når hallen stenges.

Mye penger

– Behovet for renovasjon er åpenbart stort, og jobben er omfattende. Det er nok et av de største prosjektene vi har, og jeg vil tro det blir stor interesse for denne jobben når vi lyser den ut på anbud etter jul, sier han.

Nøyaktig hvor omfattende renovasjonen blir, ønsker ikke Skjørestad å si noe om, men han sier det er satt av mye penger til prosjektet.

– Vi skal legge fram et detaljert kostnadsoverslag i kommunalstyret for miljø og utbygging i desember, slik at vi kan bestemme veien videre, sier Skjørestad.

Ingen mister jobben

Ledelsen i Stavanger svømmehall er glad for at hallen endelig får en ansiktsløftning.

– Det er et 46 år gammelt anlegg, så det trengs helt klart å rehabiliteres, sier leder Brit Rosnes, som peker på murpuss fra vegger og slitne stupebrett.

– Det spørs hvor mye lenger vi kunne holdt det gående uten en rehabilitering. Vi har jo et teknisk anlegg som er like gammelt som resten, så jeg er egentlig bare glad for at det har holdt så lenge som det har gjort, sier hun.

Ingen av de ansatte mister jobbene sine, opplyser Rosnes.

– De vil bli plassert der det trengs i andre anlegg, sier hun.

– Det beste ville selvfølgelig vært om nye Gamlingen åpnet innen vi stenger, men dersom publikum ønsker har de jo nå muligheten til å benytte seg av hallene på Hundvåg, Tasta eller i Kvernevik, sier Rosnes.

Ringvirkninger

Ingrid Møllerop i Madla Svømmeklubb tror stengingen av hallen får konsekvenser for mange.

– At Stavanger svømmehall stenges får store ringvirkninger. Både konkurransesvømmerne og publikum blir flyttet ut i de nye hallene og bydelene, noe som vil gi konkurranseidretten mindre tid, sier Møllerop, som er leder for svømmeskolen i Madla svømmeklubb.

Hun synes det er trist at en hall stenges før den neste er klar, og henviser i dette tilfellet til Stavanger svømmehall og nye Gamlingen.

– Jeg er ikke særlig imponert over kommunen og hvordan dette har blitt, sier Møllerop.

– To år er lang tid, og det kommer i alle fall til å bli trangt om plassen fram til Gamlingen åpner igjen.