Nyheter

Dagsland går tilbake til 70-tallet

Det har gått fire år siden sist Sigvart Dagsland ga ut soloalbum. – Modne artister trenger litt tid, sier han.

I løpet av et par kaffekopper har to tilfeldige fans (og advokat Brynjar Meling) rukket å komme bort til Sigvart Dagsland for å takke ham for musikken. Én av dem så Dagsland på Bryne i januar – kun dager etter at hun hadde født et barn. Hun timet det slik at hun akkurat klarte å få med seg Dagsland-konserten i Storstova mellom ammepausene.

LES OGSÅ: Slik blir Stavangers konserthøst

– Det er akkurat sånt som dette, når du treffer folk et sted og får vite at musikken din betyr noe for dem. Helt topp! sier Dagsland til RA.

Han har akkurat snakket om hva som driver han til å fortsette i en bransje som er i stor omstilling, og hvor folk nesten ikke kjøper plater lenger.

– Jeg har egentlig aldri tjent mye penger på platene mine.

– Hva er drivkraften din?

– Fortellingen, både musikalsk og tekstlig. Ønsket om å fortelle noe – det er det som driver meg.

Til 70-tallet

Albumet som lanseres fredag har fått navnet «Røst». Det er fire år siden sist Dagsland slapp et soloalbum, «Villa Nordraak» i 2012.

LES OGSÅ: Den spesielle historien bak «Alt eg såg»

– Jeg visste at jeg måtte jobbe lenge med denne platen. Som moden artist er det naturlig at det tar litt tid, sier Dagsland.

Rent musikalsk har han vendt tilbake til 70-tallet – et sted han hevder han egentlig aldri har vært.

– Jeg har aldri gitt ut noe som har et så tydelig avtrykk fra 70-tallet, sier han.

Tekstene derimot, er moderne. Og selv om han har brukt lang tid på albumet, har prosessen vært enkel.

– Jeg prøver å bruke små ord, fortelle nære historier. En del av tekstene handler om moderne ensomhet, «underliggjøringen» og følelsen av å ikke strekke til. Folk skaper et forventningsjag. Det jaget har lagt mye av grunnlaget for platen, sier Dagsland som selv har barn i tenårene og kan relatere seg til presset mange unge kjenner på.

– Barna mine kommer ikke fra et hjem der de må oppnå noe. De skal finne seg selv. Det er nok. Men én ting har vi prøvd å lære dem: Uansett hva du gjør – om du står i butikk eller hva som helst – bli god i det. Legg æren i det.

Etter lanseringen av platen venter en intensiv norgesturné med 23 konserter på én måned. Det starter i Horten 14. oktober og avsluttes på hjemmebane, i Stavanger konserthus, 13. november. 11. november er det konsert i Sandnes kulturhus.

– Min viktigste kritiker

«Røst» er et soloalbum, men langt fra et soloprosjekt.

LES OGSÅ: En gledeståre fra Simone

– Det står en hel gjeng bak navnet mitt. Minst 20 personer har vært tett involvert i platen, sier Dagsland.

Én av dem er kona Karoline Krüger. Hun har skrevet melodien til «Deg» og har også bidratt på én av tekstene.

– Karoline er min viktigste kritiker. Hun er alltid involvert – i alt jeg gjør. Det er fantastisk å kunne nyte godt av hennes kompetanse, sier musikeren som valgte å bosette seg i Bergen nettopp på grunn av henne. Der har han bodd siden 1989 – men bergenser blir han aldri.

Hjembyen Stavanger topper listen når han skal rangere konsertsted.

– Jeg trives alltid her. Det er her jeg kommer fra. Dessuten er det noe eget med den deilige, friske luften og understatement-humoren, avslutter Dagsland.

LES OGSÅ: Par i julemusikk

Mer fra Dagsavisen