Nyheter

– 500 m² med godsaker

Før var det kanskje ikke så kjekt å bli sett med en bærepose fra Fretex, men det har forandret seg. Det merkes godt hos Jorunn Takla og resten av de ansatte hos Fretex i Langflåtveien.

Bilde 1 av 7

I de 500 m² store lokalene pumpes nye varer inn og ut daglig. Bøker, sportsutstyr, barneklær, krimskrams, vinyl, møbler.

– 500 m² med godsaker, utbryter butikkleder Jorunn Takla, som tidligere har drevet skobutikkjeden Bianco i Rogaland. Hun har også bakgrunn fra eventfirmaet Høydepunkt.

LES OGSÅ: Sykkelmarked i gågata

– Da denne stillingen dukket opp, heiv jeg meg rundt. Jeg hadde lyst til å bidra til å gi butikken et løft, nå som konkurransen er så hard, sier hun og sikter til stadig flere satser på gjenbruk.

Fra å være nokså alene på markedet – den første Fretex-butikken åpnet så tidlig som i 1905 – har flere kommet til. Én av dem er NLM Gjenbruk. De har butikker over hele landet. I Stavanger holder de til i Sandvikveien i Hillevåg.

– Det er veldig kjekt at det kommer nye aktører. Det er tross alt det miljøvennlige aspektet som er viktigst, mener Takla.

Kun tre prosent av det som leveres inn kastes. Resten blir solgt eller gjenvunnet.

– Hvis vi ikke kan ta imot, anbefaler vi alltid folk å selge på finn.no eller oppsøke Byttebuå til Ivar, sier hun.

Køer utenfor

Det tabubelagte ved å kjøpe brukt er en saga blott.

LES OGSÅ: Han kan løse avfallsproblemet

– Vi opplever ofte kø utenfor når vi har spesielle arrangementer, for eksempel når vi selger ut vindusutstillingene våre, sier Takla.

Tirsdag skulle utstillingen «Natur» selges. Hver måned blir ett utstillingsvindu tømt. Et annet arrangement butikklederen trekker fram er vinyllørdagen de arrangerte i midten av september. Også da sto 20 personer utenfor inngangen før åpningstid.

– Og til jul selvsagt. Når juleutstillingen åpner, er det alltid kø, sier Takla og viser fram en pall med julevarer på bakrommet. Det er her alt sorteres, før det sendes til vasking i Bergen. Så kommer varene tilbake igjen, basert på ønskelister og behov hos de ulike butikkene.

40 frivillige i aksjon

Et godt steinkast lenger nord, i Hillevåg, ligger NLM Gjenbruk. De åpnet dørene for ett år siden.

LES OGSÅ: – Det er ikke minimalister som kommer her

– Vi har litt utfordringer med å spre ordet, at folk faktisk blir klar over at vi finnes. Butikken har fortsatt et stort potensial, sier daglig leder Bjarte Rydland i NLM Gjenbruk. Han er den eneste som hever lønn i selskapet som har rundt 1700 frivillige landet rundt. Bare i Stavanger er 40 frivillige i drift.

– Dette er et rent ideelt foretak hvor overskuddet går til NLM sitt arbeid verden over, sier Rydland.

Han tror snarere det er en fordel enn en ulempe at butikken deres ligger nær Fretex Mariero.

– Kunder sier at de gjerne tar turen til bydelen for å stikke innom begge butikkene. Sånn sett drar vi nytte av hverandre, sier han.

Også Byttebuå til Ivar melder om økt pågang etter nyåpningen.

– Vi har ikke evaluert ennå, men skal gjøre både tellinger og veiinger av alt vi får inn. Vi har hatt stor pågang. Alt som kommer inn går rett ut igjen, sier assisterende avdelingsleder for gjenvinning, Tord Tjelflaat.

– Det er gratis for alle – ikke bare for privatpersoner, men også for eksempel bedrifter og skoler. Har du noe til overs etter et loppemarked, er det bare å levere det her, sier Tjelflaat.

LES OGSÅ: Shopper oss til dårlig klima

Mer fra Dagsavisen