Nyheter

Klagenemnda har sagt sitt: Vigå blir vika

Ormøyvigå får ikke hete Ormøyvigå. Etter halvannet års saksbehandling har Klagenemnda landet på Ormøyvika.

Stavanger kommune vedtok i desember 2014 adressenavnet Ormøyvigå for en gate på Ormøy. Kommunen valgte -vigå fordi de ønsker å bruke dialektform. Kartverket klaget imidlertid på vedtaket, og ba kommunen velge en skrivemåte som er anbefalt. Kartverkets begrunnelse for klagen var at vedtaket om -vigå bryter med reglene i stedsnavnsloven om at skrivemåten skal følge gjeldende rettskrivningsprinsipp.

Klagenemnda for stedsnavnssaker behandlet saken i oktober 2015, og gjorde vedtak om skrivemåten Ormøyviga. Stavanger kommune mente at heller ikke -viga blir riktig, siden skrivemåten -vika er den mest brukte i Stavanger. Kommunen ba derfor klagenemnda vurdere saken på nytt.

LES OGSÅ: Ber Språkrådet vurdere Ormøyvigå på nytt

Klagenemnda sier dette om saken: «Stavanger kommunes oversikt over godkjente skrivemåter gir et annet bilde av situasjonen enn den nemnda la til grunn for sitt første vedtak. I oversikten er det kun én forekomst av skrivemåten -viga, mot ni -vigå og førti -vika. Nemnda har derfor valgt å behandle saken på nytt.

I brevet fra Stavanger kommune, der kommunen ber nemnda vurdere saken på nytt, har de følgende konklusjon: «Å skrive -viga i Stavanger er unaturlig, da det verken er dialekt eller bokmål [ ...] Dersom vi ikke får bruke -vigå, vil det være mer riktig for folk flest om vi får bruke vanlig rettskrivning, som er -vika».

Nemnda går derfor inn for skrivemåten -vika i samsvar med kommunens alternative ønske.» 

Men det er ennå håp for -vigå. Klagenemndagjør oppmerksom på at departementet har foreslått endringer i forskriften til stedsnavnsloven. Høringsfristen var 1. september.

LES OGSÅ: Ormøyvigå blir Ormøyviga

«Det er mulig at disse endringene og påfølgende endringer i rettledningen til ny forskrift vil kunne åpne for -vigå og tilsvarende dialektpregede skrivemåter i stedsnavn. Kommunen bør derfor vurdere om de vil ta i bruk skrivemåten Ormøyvika for adressenavnet nå, i samsvar med nemndas vedtak, eller legge saken på vent til ny forskrift og rettledning foreligger.»

LES OGSÅ: Kommunen retter opp språktabbe: Og navnet er Arneageren

Mer fra Dagsavisen