Roganytt

14 politisaker med vold mot taxisjåfører – slik vil taxinæringen øke tryggheten

En taxisjåfør ble stukket av en kunde natt til i går. I 2019 og hittil i år er det 14 politisaker med vold mot taxisjåfører. Nå ønsker taxinæringen videoovervåking i bilene sine.

Politiet fikk natt til torsdag, klokken 01.26, melding om at en mannlig taxisjåfør var blitt stukket med en spiss gjenstand av en kunde. Det opplyser Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding i går morges.

– Mannen ringte politiet selv, og han befant seg da utendørs på Sunde. Politiet var på stedet klokken 01.35, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma.

Politijakt i flere timer

Fornærmede framsto som alvorlig skadet da politiet kom på stedet, og ble raskt tatt hånd om av helsepersonell og fraktet til Stavanger universitetssjukehus (SUS).

– Politiet lette med store styrker etter en mistenkt mann i 20-årene, og mannen ble pågrepet utendørs på Sunde cirka klokken 05.30. Mannen er siktet for drapsforsøk, sier Soma, som ikke ønsker å utdype mer om omstendighetene rundt pågripelsen som fant sted flere timer etter hendelsen.

LES OGSÅ: Så mye steg boligprisene i mai

Da RA snakket med Soma torsdag ettermiddag, var gjenstanden som ble brukt ikke funnet.

– Vi leter fortsatt i området, sier Soma.

Et vitne forteller til RA at det var manglende betaling som var foranledningen til hendelsen. Vitnet hørte også et hyl.

Mannen som er siktet for drapsforsøk har i avhør ikke tatt stilling til sprøsmålet om straffeskyld, opplyser Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding torsdag ettermiddag.

– Jeg kan ikke gå inn på innholdet i avhøret, men den siktede har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffeskyld, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma.

Siktede vil framstilles for varetektsfengsling i Stavanger tingrett i morgen.

Fornærmede avhøres tidligst fredag

– Vi har foreløpig ikke avhørt fornærmede. Dette vil tidligst skje i morgen, sier politiadvokaten.

– Vi har ikke ytterligere opplysninger om mannens helsetilstand, sier Soma.

Politiet er interessert i tips i saken, og ber folk som har sett eller hørt noe man har reagert på i Sunde-området i tidsrommet 01.00-05.30, ønsker vi at de tar kontakt med politiet på 02800 eller tips-rogaland@politiet.no, sier politiadvokaten.

Taxisjåføren tilhørte Norges Taxi. Pressekontakt Kristian Hvilen fortalte til RA i går ettermiddag at sjåføren deres fortsatt lå på sykehus.

– Dette er en forferdelig tragisk hendelse. For oss handler alt nå om å gi ham vår støtte, sier Hvilen.

LES OGSÅ: Frykter oljejobber ryker (+)

14 saker

I 2019 ble det registrert minst 12 anmeldelser med vold mot taxisjåfør. Hittil i 2020 er det registret 2 anmeldelse, inkludert hendelsen natt til i går. Det viser tall RA har fått fra politiet.

Styreleder i Stavanger Taxi, Leif Harald Rye, vil ha videoovervåking i taxibilene.

– Vi har prøvd å få til det i flere år, men Datatilsynet sier nei. Det er klart videoovervåking har noe for seg. Det er en ekstra trygghet for både sjåfør og kunder. Dette må lagres trygt og kun kunne tas ut av politiet ved behov, sier styrelederen.

Alarmknapp

I dag er bilene til Stavanger taxi utstyrt med en alarmknapp.

– Trykker sjåføren på den, så overfører bilen lyd til sentralen. En kartfunksjon viser hvor bilen befinner seg. I tillegg varsler andre taxibiler i området. Alle biler har GPS, forklarer Rye, som stort sett mener det er trygt å kjøre taxi, forteller Rye

– Stort sett er kundene veldig kjekke, men på natten kan det skje ting. Sjåførene er veldig utsatt. Vi kjører jo hvem som helst hvor som helst. Det er nok mer episoder enn tallene til politiet viser, men mye kan ordnes opp i med å snakke. Sjåførene er gode til å se an situasjonen og avverge alvorlige ting.

LES OGSÅ: Kjørte gjennom bomring med tildekket skilt

Mer fra Dagsavisen