Nye TV-år med Norway Chess

Norway Chess har inngått en ny treårig avtale med TV 2, og nå kommer superturneringen med et mer dramatisk sportslig format: Mindre spilletid, flere tap og seire, færre uavgjorte kamper.

TV 2 har sendt direkte fra turneringen med studio på spillestedet siden 2014. Sjakkturneringen ble tidlig en kommersiell suksess, Med 10 av de aller beste spillerne i verden i kamp hvert år har det blitt en enorm interesse. Ingen andre turneringer har klart å samle så mange spillere i den ypperste verdenseliten år etter år. 

– Sjakk er et eventyr i Norge og Altibox Norway Chess er vår del av dette. Turneringen samler de beste spillerne i verden og vi ser fram til å formidle det ypperste av sjakksporten også i fortsettelsen, sier sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, en i pressemelding.

I juni

Turneringen skal arrangeres i perioden 3.–15. juni i 2019.

Spillere som Magnus Carlsen, Fabiano Caruana Vishy Anand og Sergej Karjakin har kommet tilbake for å spille år etter år. 

– Av topp 15 på ”all time high”-ratinglisten har samtlige spillere deltatt i Altibox Norway Chess, med unntak av Garry Kasparov som la opp sin karriere i 2005. Kasparov har likevel vært gjest under turneringen flere ganger, og stemplet den som ”sjakkens svar på Wimbledon”, sier Kjell Madland, gründer av Altibox Norway Chess. 

Til kamp mot remis-krisen

I langsjakkpartiene i VM-kampen endte som kjent 12 av 12 partier med remis, altså uavgjort. Norway Chess går til kamp mot «remis-krisen».

Nye spilleregler innføres i 2019 for å øke spenningen i kampene og for å korte ned på spilletiden. Spillerne vil få en maksimum spilletid på 2 timer hver, og dersom partiet ender uavgjort blir det omspill i såkalt armageddon-format. Med dette formatet vil det alltid ende med en vinner, noe som vil gi større forskjeller på resultatlisten. Det vil også bidra til at sjakksendingene blir mer eller mindre rundt 4 timer, noe som gjør det enklere for TV-titterne å vite hvor lenge sendingene varer. I tillegg blir det uhyre spennende med armageddon, som blir actionfylt sjakk på toppnivå, mener arrangørene.

Nytt format

– Nye grep gir mer nerve, kortere partier og avgjørelser hver gang. Dette er et energisk og spennende format vi er sikker på at TV-seerne vil like, sier Vegard Jansen Hagen.

Tradisjonelt har kjente sjakknavn som stormestrene Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer, i tillegg til sjakkunikumet og forfatteren Hans Olav Lahlum, frontet sendingene, i tillegg til en rekke kjente gjester.