Politikk

Nye regler i kommunestyremøtene

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) håper at debattene på kommunestyremøtene kan bli bedre, og har nå bestemt at replikkordskiftet skal endres.

Allerede i oktober 2019 ble det enstemmig vedtatt at gruppelederne i Stavanger skulle møtes for å diskutere blant annet replikkbetingelser på kommunestyremøtene. Gruppelederne møttes i slutten av januar, og da ble det bestemt at Nessa Nordtun skulle komme med et forslag for hvordan replikkordskiftet skulle være.

Ordføreren foreslår at reglene nedenfor testes ut i seks måneder, i håp om at klimaet på møtene forbedres.

  • Hvert parti kan ha et hovedinnlegg på inntil tre minutter.
  • Øvrige representanter kan ha innlegg på inntil to minutter.
  • En representant kan kun ha et innlegg per sak.
  • Et parti kan kun ha en replikk til et innlegg.
  • En replikk har taletid på 30 sekunder.
  • Svarreplikk på inntil et minutt for å svare på alle replikker samlet
Gruppelederne møttes i slutten av januar, og da ble det bestemt at Nessa Nordtun skulle komme med et forslag for hvordan replikkordskiftet skulle være.

– Det er verdt å prøve ut dette. I oktober var det stemning for å prøve ut en annen ordning, slik at debattklimaet kunne bli bedre, sier Nessa Nordtun til RA.

– At det ble enstemmig vedtatt viser at det er behov for å gjøre noen endringer, legger hun til.

Ordføreren mener at gruppelederne hadde en god og konstruktiv diskusjon på møtet i januar, og at alle ble mer bevisstgjort hvordan det er for noen under kommunestyremøtene.

LES OGSÅ: Politikerne uenige om replikkene
LES OGSÅ: Når politikerne snakker

Større utfordringer for demokratiet

Selv om det ble enighet om at Nessa Nordtun skulle komme med forslag til begrensninger politikerne skulle ha under møtene, var det noen gruppeledere som mente at det ville legge lokk på demokratiet. Det er ikke ordføreren enig i at det vil.

– Noen vegrer seg for å ta ordet og for å delta i debatten på grunn av dårlig klima i kommunestyret. Det mener jeg er med på å legge lokk på demokratiet. Også er det slik at noen velger å la være å si noe fordi andre tar for stor plass. Det er en større utfordring for demokratiet, og ikke minst rekrutteringen av nye politikere, sier ordføreren.

Hun påpeker at gruppeledere fra både posisjon og opposisjon ga uttrykk for at det kan være problematisk for noen i kommunestyremøtene, og at det derfor ikke handler om flertall og mindretall, men om god og saklig debatt og respekt for hverandre.

– Dette skal vi klare. Vi hadde et konstruktivt møte, og flere ble mer bevisste på hvordan noen opplever klimaet i salen, sier hun.

– Å være politiker passer ikke alle, og man må gjerne kunne ta litt plass. Likevel mener jeg at det handler om måten det gjøres på, for det går en grense for hva som er ugreit for folk. Det er viktig at politikerne holder seg til sakene, og jeg har fått rom for å være strengere på nettopp det, og det tar jeg på alvor, legger ordføreren til.

Begrensningene på de neste kommunestyremøtene vil føre til at politikerne får mindre tid til å blant annet svare på replikker.

– Det er i noen tilfeller begrenset hvor mye nytt man kan tilføre debattene, når man svarer på replikkene man får i møtene, sier Nessa Nordtun.

Mer fra Dagsavisen