Nyheter

Ny nettside skal hjelpe barn og unge pårørende

Ingvild Kaarstad Bøe skulle ønske det fantes et bedre tilbud for unge da faren hennes ble syk. Fredag kom endelig hjelpetilbudet hun har savnet.

Ingvild Kaarstad Bøe (27) var seks år gammel da faren hennes fikk hjertestans, ble funksjonshemmet og fikk hjerneskade. I 2015 gikk han bort.

– Jeg skulle veldig gjerne ønske at det fantes et slikt tilbud for unge pårørende da jeg var yngre, sier Kaarstad Bøe til RA.

– Jeg har vokst opp som pårørende, og det har vært veldig tøft. Jeg fikk informasjonshefter jeg kunne lese, men jeg fikk ikke svar på de spørsmålene jeg satt inne med, legger hun til. Som ung pårørende ville Kaarstad Bøe gjerne vite hvordan hun kunne hjelpe moren sin, hva som faktisk hadde skjedd med faren, og hvorfor han ikke lenger kunne snakke.

– Som ung vil man kanskje ikke bekymre foreldre med spørsmål man lurer på, og med en slik nettside har man blant annet muligheten til å stille spørsmål anonymt, sier hun.

Fredag forrige uke lanserte Pårørendesenteret Stavanger et hjelpetilbud for barn og unge i hele Norge. Nettsiden ungepårørende.no skal hjelpe de som trenger det, og forhindre at barn og unge selv blir syke, faller utenfor skolen og framtidig arbeidsliv, og får dårlige mestringsstrategier.

Kaarstad Bøe mener det er fort gjort å føle seg alene som ung pårørende.

– Dersom man ser at det finnes andre som lurer på det samme som en, så kan det hjelpe de det gjelder, sier hun.

LES OGSÅ: Hjemmestrikka skjerf skal gjøre samfunnet varmere

Hjelper unge

I dag er Kaarstad Bøe frivillig erfaringsformidler og leder i en ungdomsgruppe ved Stiftelsen Pårørendesenteret Stavanger. Hun forteller at selv om medlemmene i ungdomsgruppen ofte er pårørende på forskjellige områder, så lurer de på de samme tingene.

– Det er ikke alltid man ønsker eller tør å snakke med venner om situasjonen, og da er det godt å se at det finnes andre som har det slik som dem, sier hun.

LES OGSÅ: – En drøm å synge med Rita

Prosjektleder og webredaktør ved Stiftelsen Pårørendesenteret Stavanger, Kristin Lyse, forteller at de allerede i 2017 lanserte en nettside for voksne pårørende.

– Viktig at unge ses

Prosjektleder og webredaktør ved Stiftelsen Pårørendesenteret Stavanger, Kristin Lyse, forteller at de allerede i 2017 lanserte en nettside for voksne pårørende.

– I og med at man har andre rettigheter etter fylte 18 år, er det vanskelig å inkorporere barn og unge i den allerede eksisterende nettsiden. Vi mener at det er ingen grunn til at vi ikke skal ha et like godt tilbud til barn og unge som vi har til voksne, sier Lyse til RA.

Så langt kan hun fortelle at de har fått gode tilbakemeldinger på nettsiden, siden lanseringen på fredag.

– Vi ønsker å nå ut til de barna og unge som ikke allerede har voksne som prøver å ivareta dem på best mulig måte. Vi har sett at mange voksne har gått i flere år uten å innse at de er pårørende, og da gjelder det barn også. Det handler nok om at dersom det skjer noe med de vi er glade i, så er vi opptatt av hvordan vi kan hjelpe dem. Da glemmer man at det koster oss å yte den hjelpen, sier prosjektlederen.

For barn og unge er det ifølge Lyse enormt viktig at de føler at de blir hørt og sett.

– Vi skal være en trygg voksenstemme, men også til stede for å fortelle dem at de ikke skal klare alt selv. Det handler mye om å si hvor man kan finne hjelp, og si at man må spørre igjen dersom man ikke får svar første gangen man stiller spørsmål, sier hun.

LES OGSÅ: Gir støtte til lastesykkel

Daglig leder i Stiftelsen Pårørendesenteret Stavanger, Unn Birkeland, mener at hjelpetilbudet er et enormt viktig supplement for unge som har en pårørenderolle.

– Veldig nødvendig

Daglig leder i Stiftelsen Pårørendesenteret Stavanger, Unn Birkeland, mener at hjelpetilbudet er et enormt viktig supplement for unge som har en pårørenderolle.

– Dette er et tilbud der de selv kan finne ut, lete frem eller sende inn spørsmål. De får svar, og kan henvende seg direkte til oss via chat og telefon hvis de ønsker det. Ungepårørende.no er en nettside hvor foreldrene kan sitte i lag med ungene og lete og finne svar på spørsmål de kanskje synes det er vanskelig å svare på selv. Dette er også et tilbud som fagmiljøene kan benytte seg av, sier hun til RA.

Birkeland mener nettsiden er veldig nødvendig.

– Nå handler det bare om å fornye med nytt innhold etter hvert, og hjelpe de som stiller spørsmål. Vi må klare å levere det som er viktig framover.

Mer fra Dagsavisen