Nyheter

Nuart vil male «hele» byen – kommunen etterlyser grenser

Flere Nuart-kunstnere og et allerede stort antall tilbud om vegger til disposisjon, kan bli et problem, mener Terje Rønnevik (Ap).

Nuart er festivalen som feirer gatekunst og som hvert år maler vegger, blant annet, i Stavanger-regionen med hensikt om å smykke området og skape debatt om relevante samfunnsviktige emner.

Årets tema er migrasjon og grenser, noe de 20 artistene som Nuart har på listen sin skal skape kunst om til regionen.

Nuart har mer kunstnere enn noen gang, og har allerede 30 henvendelser fra befolkningen som ønsker å donerer sine private vegger til festivalen, ti av veggene er så langt aktuelle ifølge Nuarts grunnlegger, Martyn Reed.

Vil sette grenser

Flere kunstnere og et allerede stort antall tilbud om vegger til disposisjon kan bli et problem mener Terje Rønnevik (Ap).

– Derfor vi må ha en ny runde på dette, gjennom en ny plan på visuell kunst. For det kan ikke slippes løst ubegrenset. I dag er det ikke klart definert hvor grensen går.

– Jeg mener at kunstutvalget må få et mandat som gjør at alle større ting som skal opp i det sentrale og offentlige rom må de kunne vurdere, sier fraksjonslederen for kultur og idrett.

Problemet handler ikke om at folk ikke skal kunne gi noe av sin private eiendom til festivalen, men at inntrykket av regionen er sårbar uten grenser på hvor mye kunst som kan gå opp, og hvordan Nuart kan diktere bybildet.

Reed forklarer Nuart sin rolle som en demokratisk prosess, støttet av Stavanger kommune med 400.000 kroner, og liker ikke tanken på å sette grenser på gatekunst.

– Ville ikke det vært fantastisk, skøyer han om å male hele byen i kunst.

– Å skape bevissthet om kunst til befolkningen er ikke bare konseptet til festivalen, men nøkkelen til framtiden for å skape sunne og bærekraftige byer.

Reed slår tilbake med at Nuart er en stor del av Stavanger med frivillige, skoler, sponsorer, veldedighet.

– Byene er sårbare for gentrifisering, dårlig forvaltning av offentlige ressurser, voksende sosioøkonomiske forskjeller, reklame, global oppvarming, politisk polarisering – ikke kunst og kultur.

LES OGSÅ: – Folk ønsker kunst som reflekterer deres verdier, ikke pris

Nuartsjefen fokuserer på folket, og Stavanger.

– Jeg vil at Nuart skal bringe kunst og folk nærmere, og for at det ikke skal være en «gatekeeper» mellom artisten og publikum. Og la folk reflektere og samhandle med arbeidet på deres egen måte, forklarer Reed.

– Ønsker mer kommunikasjon

Rønnevik og leder i kulturutvalget, Annamaria Gutierrez (V), syns begge at gatekunst er viktig, men er enige om at det kan være mer kommunikasjon mellom kommunen og festivalen.

– I denne runden må det være samspill mellom kommunen og Nuart. For dem som skal arrangerer og oss som sitter med et politisk ansvar for hvordan byen framstår, sier Rønnevik.

– Vi kan diskutere med de om hvordan vi ønsker at festivalen skal leve i denne byen, de mottar tross alt støtte og det kommer kanskje med noen forutsetninger, sier Gutierrez.

LES OGSÅ: Kvinne stjal 256.316 kroner fra stesønnen sin

Mer fra Dagsavisen