Nyheter

NRK mister seere og avviser påstand om streikebryteri

Seks av ti seere ble borte for NRK 17. mai. Nå krangler streikende journalister og ledelsen om streikebryteri. Lørdagens rojale bryllup går uten kommentarer.

De streikende NRK-journalistene hevder ledelsen beordret en medarbeider til streikebryteri 17. mai, men juridisk direktør Olav Nyhus mener NRK er på trygg grunn.

Hendelsen førte til en demonstrasjon utenfor Marienlyst fredag ettermiddag.

– Vi har et glassklart tilfelle av streikebryteri under sendingen 17. mai, sier streikeleder Jarle Roheim Håkonsen til NTB.

I tillegg reagerer journalistene på det de beskriver som en lang rekke gråsoneforhold.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Klagesak

Den konkrete saken handler om at en NRK-medarbeider som er organisert i Tverrfaglig Forening (TF), og som altså ikke er i streik, skal ha blitt beordret til å ta på seg oppgavene til en streikende journalist.

Gråsone-sakene handler om innslag som er produsert før streiken, og som sendes som om de går direkte.

– Journalister blir kontaktet med spørsmål om de er streikebrytere, sier Roheim Håkonsen.

Les også: – Jeg veit hvor ekle og jævlige journalister kan være

– Helt trygg

Direktør for NRKs juridiske avdeling, Olav Nyhus, mener NRK har sitt på det tørre.

– Vi er helt trygge på at det ikke foreligger tilfeller av streikebryteri. Ingen medarbeidere har gjort en jobb som ikke ligger innenfor deres funksjon, sier Nyhus til NTB.

Han beklager påstanden om streikebryteri som NRK-ledelsen mener fremsettes på sviktende grunnlag.

– Vi ber NRKs streikende journalister respektere at vi har 1.700 medarbeidere som ikke er i streik, og som både har en rett og en plikt til å gjøre jobben sin uten å bli møtt med slike påstander, sier Nyhus.

Les også: Streikende NRK-journalister provosert av 17. mai-sending på TV

Mistet seere

Samtidig reagerte 280.000 seere med å vende ryggen til NRK nasjonaldagen. 188.000 seere i snitt gjennom 17. mai-sendingen er 60 prosent lavere enn for et år siden.

TV 2 ble på sin side markedsvinner med en tredobling av seertallene fra i fjor og en markedsandel på 54 prosent i målgruppen 10–79 år.

NRK kutter lørdagens rojale bryllup mellom prins Harry og Meghan Markle med en halv time i hver ende til totalt tre timer, og bildene fra Storbritannia vil ikke bli kommentert, opplyser NRK fredag.

Økonomisk tap

I tillegg til seerflukten, rammes NRK også økonomisk av journaliststreiken.

Ifølge Dagens Næringsliv sparer NRK 4 millioner kroner hver dag de 1.700 NJ-organiserte journalistene streiker.

Dette er likevel mindre enn det kanalen taper som følge av at pågående produksjoner må forskyves i tid, sier økonomidirektør Andreas Norvik til avisen.

Avviser sytreikebryteri

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen reagerer på påstanden om at Haddy N’jie bedrev streikebryteri under 17-mai-sendingen.

– Konkrete brudd på reglene for arbeidskonflikt må meldes inn til oss. Men det tilfellet du nevner er det åpenbart at det ikke er brudd på reglene. Haddy N’jie og Dennis Vareide er ikke i streik. Dette er en sending som er avtalt månedsvis i forveien. De utfører en jobb de har avtalt lenge før det ble streik. Det er ingen formell uenighet mellom partene her, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– Vi skal ha stor respekt for denne konflikten vi er i, og reglene knyttet til en arbeidskonflikt. Men vi skal også ha respekt for dem som ikke streiker, og som skal gjøre sin vanlige jobb.

Lønnsvekst

Eriksen understreker at NRK ikke kan gå med på lønnskravene som ligger til grunn for streiken:

– NRKJ har brutt meklingen og tatt ut sine medlemmer i streik fordi de krever en høyere lønnsutvikling enn alle andre i årets lønnsoppgjør. NRK-ansatte kan ikke ha en større lønnsvekst enn lisensbetalerne. Folk flest i Norge har fått et lønnsoppgjør innenfor 2.8 prosents økning. NRK som offentlig institusjon har et spesielt samfunnsansvar for å holde seg innenfor rammene i et lønnsoppgjør. Fem av seks fagforeninger i NRK har kommet til enighet.

– Hvor lenge tåler NRK å ha denne streiken gående?

– En streik er en stor belastning. Dette er sterkt beklagelig overfor publikum som ikke får tilbudet de forventer at NRK. Det er et mål at en slik konflikt skal vare så kort som mulig. Men vi må finne en løsning som er akseptabel både for NRK og motparten.

– Hvor lenge streiken kan vare, har jeg ingen formening om. Vi har et sterkt ønske om at de som har brutt meklingen, kommer tilbake til forhandlingsbordet. Vi kan ikke gå ut over rammen for lønnsvekst. Så er det andre krav og momenter det er mulig å forhandle om.

NRKJ-leder Richard Aune kommenterer situasjonen slik:

– Jeg vil ikke si noe om hvem som skal ta initiativ nå. Det viktigste er at partene møter hverandre uten å stille noen ultimatum. Vi er åpne for dialog når som helst. Vår målsetting er at streiken skal vare så kort som mulig. Men oppslutningen rundt streiken er massiv fra NRK-ansatte landet over. Viljen til å stå på er entydig, sier streikeleder Richard Aune.

Les også: Streik kan ramme NRK-tilbudet i lang tid framover: – Streikeviljen er stor

Mer fra Dagsavisen