Nyheter

NRK: Avviser «fake news»

NRKs program «Folkeopplysningen» har fått mye kjeft for sitt valgeksperiment ved Lillestrøm vgs. Nå avviser prosjektets redaktør at de har drevet med fake news. I dag skal saken diskuteres i Kringkastingsrådet.

– Jeg ser fram til å fortelle Kringkastingsrådet mer om opptakene vi gjorde på Lillestrøm og sette episoden i kontekst. NRK har ikke publisert «fake news» på sine flater, skriver programredaktør Jan Egil Ådland i en e-post til Dagsavisen. Han vil representere NRK og programmet på møtet i Kringkastingsrådet onsdag.

Falske nyheter

Også representanter fra produksjonsselskapet Teddy og rektor og elever fra Lillestrøm videregående skole skal holde innlegg under onsdagens møte. Det er Kringkastingsrådets leder Julie Brodtkorb som har bedt om en orientering om programmet «Folkeopplysningen». Det skjedde 4. september, samme dag som det ble kjent at programmet gjennom et halvt år har forsøkt å manipulere stemmegivningen i skolevalget til elever ved Lillestrøm videregående skole. Gjennom falske nyheter, brukerprofiler på sosiale medier og valgomat prøvde Folkeopplysningen å påvirke hvordan elevene stemte ved skolevalget.

Saken fortsetter under bildet. 

Både K-sjef Thor Gjermund Eriksen (f.v.) og rådsleder Julie Brodtkorb deltar på dagens møte. HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Både K-sjef Thor Gjermund Eriksen (f.v.) og rådsleder Julie Brodtkorb deltar på onsdagens møte. Foto: NTB Scanpix

– Jeg skjønner at prosjektet har skapt debatt, og jeg lytter til kritikken, fortsetter Ådland.

– Når det gjelder «fake news» har flere medier hevdet at NRK har spredt falske nyheter i et halvt år. Som vi kommer til å understreke, stemmer ikke det. NRK har ikke publisert «fake news» på sine flater. Folkeopplysningen laget ti fabrikkerte artikler med fiktive nettsteder som avsender, som til sammen lå ute i to uker, spesifikt rettet mot elever på Lillestrøm videregående skole.

Les også: Valgforsker Aardal om NRK-stunt: – Jeg ble skikkelig oppøst (+)

Ikke sendt ennå

Ådland påpeker også at programmet ennå ikke er sendt på TV. Likevel har Kringkastingsrådet allerede mottatt 18 klager på programmet.

Vel vitende om den tøffe debatten som oppsto i kjølvannet av avsløringen 4. september. En rekke ungdomspolitikere, kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) og statsminister Erna Solberg var blant dem som kom med skarp kritikk.

– Med den verdenen vi lever i dag, med så mye fake news, bør NRK tenke at de må være enda mer nøytrale, objektive og opptatt av at de alltid er i balanse, fordi vi skal alle stole på dem, sa statsministeren til NTB.

«Det er helt uakseptabelt at noen unge benyttes som test- og illustrasjonsobjekter for at NRK pretenderer å få fram et poeng også for resten av landets seere. Flere av de unge har forhåndsstemt og NRKs stunt kan her ha medvirket til hvilke valg som ble foretatt», skriver en av 18 klagerne til Kringkastingsrådet.

Les også: Elev om NRK-stunt: «Noen synes det var lærerikt, andre føler seg uviktiggjort»

– Uenighet

Fire av elevene fra Lillestrøm videregående skole vil også møte Kringkastingsrådet onsdag, sammen med rektor Øivind Sørlie.

– Vi tar med to elever som i ettertid har uttalt seg positivt om programmet, og to som har uttalt seg negativt. Da blir det god balanse, for her det uenighet og høyt engasjement. Jeg ser fram til å få programmet belyst fra mange sider under møtet, sier Sørlie til Dagsavisen. Rektor Sørlie var den som sa ja til NRK-prosjektet.

– Jeg angrer ikke, sier Sørlie til Dagsavisen.

– Jeg syns også det er litt tidlig å felle en dom over et program som ikke er sendt.

Også prosjektredaktør Jan Egil Ådland håper debatten vil endre seg når programmet faktisk er sendt.

– Jeg håper debatten ved publisering vil handle om det programmet faktisk handler om – nemlig å tenke selv i en tid hvor vi bombarderes av informasjon og påstander, skriver han.

Møt NRKs etikksjef i dette portrettet: – Mamma ble tatt av rusen, og jeg var livredd for at noen skulle vite det (+)

«Jødesvin»-sketsj

I dag skal også NRKs valgdekning oppsummeres. Til sammen har Kringkastingsrådet ellers mottatt 865 klager. Satiriks' «jødesvin»-sketsj fikk desidert flest klager, hele 433. Den skal ikke behandles av Kringkastingsrådet. «Det skyldes at den skal behandles i PFU» (Pressens Faglige Utvalg, red.anm), skriver K-rådets sekretær Erik Skarrud i en e-post til Dagsavisen. «Rådet skal ikke være et etikkorgan på siden av PFU. Det siste ble presisert i endringen i Kringkastingsloven som ble gjort i juni i år», skriver han.

Mer fra Dagsavisen