Northug legger opp: – Det har vært et eventyr

Petter Northug (32) bekreftet onsdag at han legger opp som langrennsløper på toppnivå.

Av: NTB

Foran et fullsatt pressekorps på Lerkendal I Trondheim fortalte en striglet 32-åring at en lang og innholdsrik karriere er over, og at han er ferdig som langrennsløper på toppnivå.

– Jeg har tatt et valg om å legge opp som skiløper. Som jeg sa på Beitostølen har det vært en trøblete sensommer og høst. Jeg har forsøkt å være i ok form når sesongen skulle starte, men jeg har kjent i de to siste ukene at jeg mangler det siste for å levere på dette nivået. Jeg orker ikke å bruke mer energi og krefter for å beholde denne plassen når jeg ligger så langt etter, sa Northug.

Takket familien

Han fikk problemer med å holde tårene tilbake da han spesielt takket familien for all støtte gjennom årene.

– Det har vært et eventyr. Jeg hadde en drøm som liten gutt om å bli en god skiløper, og jeg er stolt over det jeg har fått. Langrenn har vært livet mitt i mange år, og det er tøft å gi seg, men samtidig er det litt godt også, sa Northug.

– Jeg har tenkt mye på denne den siste uka. Det er begrenset hvor lenge man gidder og prøve når framgangen har manglet.

En svært rørt Northug slet på podiet i sin avslutningspressekonferanse.

– Dette var tøffere enn jeg hadde trodd, sa Northug på spørsmål fra NRK.

– Det har vært livet mitt, og det har vært ekstremt til tider. Jeg har kanskje ikke forklart hvor mye jeg har ofret og gått inn for det å virkelig ville bli best. Da merker man det ekstra på en sånn dag at det er tungt å gi seg, men selv om det er tung er det også godt, sa han med tårer i øynene.

Kjempet for å komme tilbake

Northug har hatt en trøblete inngang til sesongen og har ikke vært i nærheten av verdenscuplaget så langt. Mosvik-kroppen har ikke respondert på trening, og sa under sesongåpningen på Beitostølen at dersom han ikke gikk fort på ski innen midten av desember så var det slutt.

12. desember var avgjørelsen tatt: Northug gir seg på toppnivå.

– Jeg har gått litt mine egne veier. Det som alltid har vært i hodet mitt er at det handler om å vinne skirenn. Det har vært filosofien min. Det har vært oppturer og nedturer, men jeg har vært privilegert og heldig for å få oppleve det jeg har gjort.

Northug har 13 VM-gull, to OL-gull og to sammenlagtseirer i verdenscupen blant sine meritter.