Nyheter

Norges Handikapforbund: – Her slår departementet seg selv på munnen

I jobbannonsen for den nye fylkesmannen i Rogaland lokkes det med redusert stilling for personer med nedsatt funksjonsevne. Departementet bak annonsen sår nå tvil om en deltidsstilling er mulig.

Er det mulig å være fylkesmann på deltid? I stillingsannonsen for den nye fylkesmannen i Rogaland oppfordres kvalifiserte personer med nedsatt funksjonsevne til å søke.

Arbeidsforholdene vil de få tilrettelagt, «til dømes med redusert stilling der det er mogleg», heter det i jobbannonsen.

En deltidsstilling som fylkesmann er det imidlertid ikke alle som klarer å se for seg.

– Å være fylkesmann er nærmest en heldøgnsjobb, uttalte Harald Thune, assisterende fylkesmann i Rogaland til RA på onsdag.

LES OGSÅ: Åpner for fylkesmann i redusert stilling (RA+)

Mulig i avgrenset periode

Nå sår også Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) tvil om en stilling som deltidsfylkesmann lar seg gjøre. Det er KMD som står bak jobbannonsen og rekrutteringen.

– Jeg vil ikke utelukke at det også for en fylkesmann vil være mulig å ha redusert stilling i en avgrenset periode. Det er imidlertid vanskelig å se at en fylkesmann kan ha fast redusert stilling, skriver departementsråd Eivind Dahle i en e-post til RA.

LES OGSÅ: Magnhild Meltveit Kleppa: – Blir full guffe det snaue halvåret jeg har igjen (RA+)

Forundret over svaret

Uttalelsen vekker reaksjoner fra organisasjoner som jobber for funksjonshemmedes rettigheter.

– Jeg er forundret over at departementet på den ene siden sier at de vil ha mangfold, mens de i neste omgang gir uttrykk for at det ikke går an i visse stillinger. Det gir et veldig rart signal om hva samfunnet egentlig står for når det gjelder likestilling. Her slår departementet seg selv på munnen, og jeg håper på alvor at de vil komme med et annet signal, sier Arne Lein, forbundsleder i Norges Handikapforbund, som samtidig roser departementet for å åpne opp for søkere med nedsatt funksjonsevne.

Selv er han overbevist om at det er mulig å bruke deltidsstillinger for å tilrettelegge for toppledere som trenger det.

– Det handler om hvordan man organiserer arbeidet, sier han.

Burde ikke ha stått

Også generalsekretær Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjoner reagerer på uttalelsen fra departementet. Til RA i går fortalte hun at organisasjonen tidligere har eksempler på at større bedrifter bruker standardutlysningstekster, men uten å tenke på om innholdet er reelt for den aktuelle stillingen.

– Svaret fra KMD bekrefter at signalet om mulighet for redusert stilling i dette tilfellet ikke er reelt, og derfor nok heller ikke burde ha stått, sier hun til RA.

KMD er blitt forelagt kritikken fra de to organisasjonene, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

LES OGSÅ: Bent Høie vil bli fylkesmann i Rogaland

Alle skal vurdere muligheten

Likestillings- og diskrimineringsombud, Hanne Bjurstrøm, sier til RA at det ikke er alle stillinger hvor det er mulig å jobbe redusert.

– Men alle skal vurdere denne muligheten. Om den best kvalifiserte søkeren, av en eller anen grunn, trenger redusert arbeidstid, skal ikke de ekskluderes som kandidat til jobben, men det må gjøres en konkret vurdering til hvorvidt nødvendig tilrettelegging er mulig i hvert tilfelle, skriver hun i en e-post til RA.

Bjurstrøm skriver at ombudet er opptatt av at rekrutteringsprosesser skal legge vekt på kvalifikasjoner, og ikke diskriminere noen.

– Alle arbeidsgivere har plikt til individuell tilrettelegging, også ved ansettelser. Formålet med tilrettelegging er at folk skal kunne gjøre den jobben de er ansatt til. For noen personer vil det bety for eksempel redusert arbeidstid, skriver hun.

Mer fra Dagsavisen