Norge trekker VM-søknaden

Stavangers søknad om å få sjakk-VM i 2020 trekkes – gir etter for press fra Magnus Carlsen.

Dette skjer like etter at Team Carlsen gikk hardt ut mot søknaden på Facebook.

Det skriver VG. Stavanger ble i mars valg foran Oslo, Bærum og Kragerø som søknadsbyer.

Torsdag gikk Magnus Carlsens pappa Henrik Carlsen hardt ut mot valget. Han mente planene burde bli lagt på is.

– Vi ber om at norsk sjakk og Stavanger legger til siden kampen om et VM på hjemmebane i denne omgang, skrev han på vegne av seg selv, sønnen Magnus Carlsen og manager Espen Agdestein.

LES OGSÅ: Stavanger slo Oslo – får søke om sjakk-VM i 2020

Norge og Stavanger søker ikke

Kort tid etter kom Norway Chess med en pressemelding der de opplyser at VM-søknaden trekkes.

Stavanger ble i mars valgt av Norges Sjakkforbund som Norge sin kandidat til å arrangere VM i sjakk i 2020.

Forut for det enstemmige valget i Norges Sjakkforbund, var det en åpen og transparent prosess mellom flere byer i Norge for å finne den søkeren som best var i stand til å gå videre med en VM søknad.

Norges Sjakkforbund har arbeidet aktivt i flere år for å sikre åpenhet og transparens og har presset FIDE hardt på det samme.

– Vi har i etterkant av denne beslutningen blitt gjort oppmerksom på at Magnus Carlsen har ytret at han ikke ønsker å spille VM i Norge i 2020 ettersom han mener at presset er for stort på hjemmebane. Carlsen ber oss om å ikke søke, skriver Norway Chess i pressemeldingen, og fortsetter:

LES OGSÅ: Stavanger vil gi Magnus Carlsen hjemmefordel i sjakk-VM

– Med de ytringene som nå er kommet fra Carlsen ser vi ikke lenger muligheten/vitsen til å fortsette prosessen med å få VM i sjakk til Norge i 2020. Det blir umulig for oss som arrangør å jobbe for å få det til, når det er så mye usikkerhet rundt om Verdensmesteren i det hele tatt kommer til å spille i Norge.

Stavanger-ordfører: – Veldig skuffende

Både Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) og fylkesordfører i Rogaland fylkeskommune, Solveig Ege Tengesdal (KrF) uttrykker skuffelse over situasjonen.

LES OGSÅ: Ønsker sjakk-VM til Stavanger

– Vi er veldig skuffet over utfallet av denne saken. Regionen har stått samlet bak dette initiativet og jobbet iherdig for å få et sjakk-VM realisert i Stavanger. Vi er imponert over den profesjonelle og ryddige innsatsen fra Altibox Norway Chess og er stolte av det en har bygget opp i vår region, sier Sagen Helgø og Ege Tengesdal i en felles uttalelse.

LES OGSÅ: Tåpelig trekk av Carlsen