Norge til kvartfinale i fotball-VM etter vilt drama mot Australia

Norge var først sju minutter, så noen millimeter fra kvartfinale i fotball-VM. Til sist ble det straffeseier over Australia etter et vanvittig drama.

Australia var lenge det beste laget, men Norge var overlegen i ekstraomgangene og hadde skudd både i stolpe og tverrligger på 1-1. Til sist måtte avgjørelsen falle i straffesparkkonkurranse, og der viste de norske seg som de beste.

To timer etter at VAR nektet Sam Kerr å ta straffe skjøt hun Australias første spark over mål. Ingrid Hjelmseth reddet det neste fra Emily Gielnik, og da Caroline Graham Hansen, Guro Reiten, Maren Mjelde og Ingrid Syrstad Engen satte Norges fire første i mål var Norge videre.

– I ringen før straffesparkene sa Martin (Sjögren) at dette gjør vi sammen, at her blir ingen syndebukk. Vi har snakket om hva man skal gjøre, som å puste en ekstra gang før man skyter, og vi følte at dette skal vi greie, sa 21-årige Engen. Ti dager etter at hun forårsaket straffesparket som ga Frankrike seier over Norge i Nice skjøt hun inn vinnermålet i samme mål på samme arena.

– Vi har noen kalde hjerner som bare tuslet fram og puttet, sa Ingrid Hjelmseth, som selv byttet til skruknotter før hun limt til linja kastet seg og reddet Gielniks skudd.

Isabell Herlovsen ga Norge ledelsen da hun vakkert framspilt av Karina Sævik scoret alene med keeper etter en halvtime, og hun så ut til å bli matchvinner helt til Australias venstreback Elise Kellond-Knight skrudde et hjørnespark rett i mål i det 83. minutt.

VAR-drama

På 1-0 til Norge ble det rett før pause dømt straffespark mot Maria Thorisdottir for hands etter at hun brystet et innlegg unna. I flere minutter sto Kerr klar til å skyte, men dommer Riem Hussein omgjorde avgjørelsen etter å ha sett video.

– Jeg var 100 prosent sikker på at den første avgjørelsen var feil, og da det ble VAR sa jeg til Maren «chill, det blir ikke straffe», sa Thorisdottir til NTB.

Norge ble kjørt i 2. omgang, men reiste seg på mesterlig vis etter Australias utligningsmål. På overtid i omgangen skrudde Caroline Graham Hansen ballen i innsiden av stolpen og så den trille langs linja før den ble klarert.

Dermed ble det ekstraomganger, der Australias midtstopper Alanna Kennedy ble utvist for å rive ned Lisa-Marie Utland. Norge kjørte over Australia, og Vilde Bøe Risa sendte et langskudd i tverrliggeren, men nærmere kom ikke Norge å unngå straffer.

Asia-eksperten

Da Australia gjorde 1-1, hadde Isabell Herlovsen nettopp haltet ut med krampe etter å ha løpt seg helt tom i en kamp der hun så ut til å skulle bli matchvinner igjen, som hun var det sist Norge vant en cupkamp i VM. Det var i 2007.

I det 31. minutt, på det som i Australia allerede var hennes 31-årsdag, fortsatte Herlovsen sin vane med å straffe Asias representanter i fotball-VM. Hennes femte VM-mål var det fjerde mot et lag derfra.

Sævik fikk ballen hardt presset helt ute ved sidelinja og slo en bakromspasning som tok det australske forsvaret på senga. Midtstopper Steph Catley greide ikke å stoppe pasningen, og Herlovsen tok ballen med seg inn i feltet. På ekte goalgettervis fyrte hun den mellom keeper og stolpen og feiret med lagvenninnene ute ved hjørneflagget.

For tredje gang tok Norge ledelsen mot Australia i et VM-sluttspill, men heller ikke denne gang greide de norske å holde på den. Etter 1-1 i 2007 og 1-2 i 2011 (da det betydde tidlig hjemreise) utlignet Australia da Norge var sju minutter pluss tilleggstid fra kvartfinale, og da det virket som de norske hadde ridd av stormen.

Sjokkstart

Et australsk lag med Klepp-spiller Tameka Yallop og ti USA-baserte spillere startet best og holdt på å sjokkåpne. Etter et halvt minutt fikk Sam Kerr en stikker, vendte bort Mjelde og skjøt rett utenfor nærmeste stolpe. Fem minutter senere raidet lynvingen Hayley Raso og skjøt fra god posisjon, men rett på Hjelmseth.

Norge slet med å få sitt offensive spill til å stemme, men etter hvert så vi for første gang i VM et lag som forsvarte seg med to kompakte firere, og Australia fikk det vanskeligere med å skape noe. En friskmeldt Graham Hansen løp utrettelig, viste tekniske finesser og kom til en lang rekke avslutninger, men fikk ikke ballen i mål.

På overtid var hun så nær å bli matchvinner som det går an, og hun kom til flere sjanser i ekstraomgangene der Bøe Risa likevel sto for den største med sitt tverrliggertreff.

På dagen fire år etter det bitre tapet for England i åttedelsfinale i Ottawa, da 1-0 ble til 1-2, vippet det Norges vei lørdag, og laget fortsatt med i medaljekampen i VM og i kampen om OL-billett. Torsdag er det kvartfinale i Le Havre mot England eller Kamerun.