Norge slo tilbake – Herrem kan gå rett inn etter Mørk-skade

De norske håndballjentene pløyde Tsjekkia brutalt ut av sporet i håndball-EM med 31–17. Onsdag venter «gruppefinale» mot Romania. Det blir høyst sannsynlig med Camilla Herrem rett inn i laget etter at Thea Mørk ble skadet.

Av: ESPEN IVERSEN og NTB

Seieren mandag betyr uansett norske EM-toget tilbake på skinnene.

– Det har vært to døgn med mye arbeid og en god jobb av alle parter. Det har vært å finne seg selv, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 3 etter seieren.

– Vi visste at vi kan bedre enn vi gjorde mot Tyskland, og jeg synes spillerne svarte godt opp, tilføyde han.

Mandag var det et langt mer aggressivt, løpsvillig og taklingsorientert Norge enn i åpningskampen mot Tyskland. Det sto friske 20–10 til pause.

Oppvisning

Tsjekkia ble presset bakpå fra start. Det var tidlig klart at dette var en kamp Norge tidlig ville fjerne spenningen fra.

Slik ble det også i en oppvisning i klasseforskjell. Norge kjørte på med mye bra spill. Strekspillerne Kari Brattset og Heidi Løke ble foret med fine pasninger som åpnet for scoringer.

Den vel 38 år gamle keeperen Katrine Lunde hadde en tyngre dag mot Tyskland, men spilte en strålende 1. omgang mot Tsjekkia. Der endte hun på over 50 i redningsprosent.

På vei

Andreomgangen ble mer enn transportetappe for Norge etter utblåsningen før pause.

Likevel er rotet fra åpningskampen, 32-33-tap for Tyskland, delvis ryddet opp i.

Situasjonen i Norges pulje gir nå alle lag sjansen. Hele gruppen kan sikre avansement, men skarpe Romania har et lite forsprang.

De norske jentene kan gå videre til hovedrunden med null, to, tre eller fire poeng. Seier over Romania gjør at det garantert blir to. Resten av regnestykket henger på utfallet av Tyskland-Tsjekkia. Den kampen spilles også onsdag, men før Norge skal ut på banen.

Vinner både tsjekkerne og Norge, venter garantert full poengscore (fire) laget til Thorir Hergeirsson.

Gitt spillet mandag, er det en ren gåte at Norge rotet seg vekk mot en såpass begrenset motstander som Tyskland. Det nederlaget kan fortsatt vise seg svært kostbart utover i EM.

Herrem må inn i laget

På grunn av den usikre situasjonen rundt Thea Mørks lårskade ble Solas Camilla Herrem mandag morgen fløyet inn til Frankrike for å være reserve i troppen.

Hun så kampen mot Tsjekkia fra tribunen, men må nok rett inn i manesjen onsdag. Thea Mørks hamstringskade slo seg helt vrang etter fem minuitter og både Thorir Hergeirsson og det norske medisinske apparatet erkjente etter kampen at hun nok er ferdigspilt i mesterskapet.

Herrem ville likevel ikke ta noe på forskudd før det var hundre prosent bekreftet og hadde vondt av Mørk.

– Vi får først og framst se hvordan det går i morgen med henne. Thea fortjener å spille dette mesterskapet og har spilt bra i København. Jeg vet hun hadde det vondt nå, men vi får se, sa Herrem til TV3 og fortsatte:

– Jeg syns dette er tøft å se på. Man føler virkelig med henne. Det var vondt i dag. Jeg håper hun kan bli litt bedre.

Samtidig skjønner de fleste, også inkludert Herrem, at det går mot spill.

–  Det blir en omstilling fra 1. divisjon, men heldigvis har jeg vært med i mange år. Jeg vet hva det går i. Men jeg må omstille hodet litt og komme inn i det som skjer, sa Herrem.

Kampfakta:
EM-sluttspill håndball kvinner i Frankrike lørdag, gruppe B i Brest:
Tsjekkia – Norge 17-31 (10-20)
Brest Arena, ca. 2400 tilskuere
Norge: Katrine Lunde, Silje Solberg - Henny Ella Reistad 1, Emilie Hegh Arntzen 2, Veronica Kristiansen 5, Heidi Løke 6, Silje Waade, Stine Bredal Oftedal 3, Malin Aune 6, Kari Brattset 3, Linn Jørum Sulland 2, Sanna Solberg 2, Thea Mørk, Marta Tomac, Marit Røsberg Jacobsen, Vilde Ingstad 1.
Toppscorer Tsjekkia: Sarka Marcikova 4.
Utvisninger: Tsjekkia 1 x 2 min., Norge 2 x 2 min. + rødt kort.
Dommere: Maria Bennani og Sofia Bennani, Sverige.
Norge møter Romania i siste gruppekamp onsdag.