Norge rigges for nye industrieventyr

DEBATT: Der Ap gynger i grunnmuren og leverer tomme slagord, kan oljearbeiderne være trygge på at Høyre står fjellstøtt.

Av: Aleksander Stokkebø, stortingsrepresentant og kommunestyrekandidat i Stavanger, Høyre

Høyre heier på industrien og skal vise det både gjennom holdning og handling. 

16. mai gikk Arbeiderpartiets Kari Nessa Nordtun til angrep på undertegnede og Høyres ordførerkandidat John Peter Hernes. Hun kopierer Rødts retorikk og mener det er dumt at vi «heier» på bedriftene. Jeg må dessverre skuffe henne, for Høyre kommer til å fortsette å heie på bedriftene. Vi skal legge til rette for nye industrieventyr, bedre klima og trygge jobber. 

LES OGSÅ: Stavanger Ap: Å rope «heia» er ingen industripolitikk, Høyre

Nordtun går til angrep fordi vi heier på de dyktige fagfolkene og bedriftene i vår største næring. Hun kaller det å «stikke hodet i sanden». Det er forståelig at hun opplever det slik etter å ha blitt nedstemt og overkjørt av AUF i oljepolitikken og har endt opp med det tomme slagordet «utvikling, ikke avvikling». At Ap nå går inn for færre områder for aktivitet, er tydeligvis det Nordtun kaller utvikling.

Bærekraftig aktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) vil kunne bety hundrevis av jobber og store inntekter til flere lærere i skolen og varme hender i eldreomsorgen. Både på høyre- og venstresiden er det krevende å få gjennomført en konsekvensutredning, men håpet har i høyeste grad levd videre. LoVeSe har samtidig vært en viktig forhandlingsskanse for de store partiene til å sikre en overordnet stabil og forutsigbar petroleumspolitikk. 

Midt i en stortingsperiode har Ap dessverre prestert å endre politikk for vår største næring og går nå mot konsekvensutredning. Vi ser en resignert ordførerkandidat som ikke vil ta kampen for regionen for å få rettet opp vedtaket. Nordtun avfeier tapet som om det ikke betyr noe, ja nesten som en seier. Realiteten er at Ap har gitt oljemotstanderne en forhandlingsseier på forhånd og åpner porten for sine mørkerøde allierte i SV/Rødt til å gyve løs på resten av oljepolitikken. 

For å få ned utslippene fra sokkelen, er Høyre og regjeringens mål å få til en løsning for fullskala fangst, transport og lagring av CO2 i Norge. Vi er godt i gang med en rekke prosjekter. Hadde Ap fulgt med, hadde de fått med seg at regjeringen nettopp har foreslått å bidra til finansiering av neste skritt. Sammen med Equinor, Shell og Total skal vi nå bore en undersøkelsesbrønn og kartlegge et nytt område for CO2-lagring på sokkelen. 

Det hadde kledd Nordtun og Arbeiderpartiet å vise litt ydmykhet når de snakker om hvor lett det visstnok er å drysse ut penger til karbonfangst, uten å kvalitetssikre prosjektene først. Sist gang de prøvde seg med «månelandingen» på Mongstad, endte det med katastrofe og et milliardsluk uten like. 

Der Ap gynger i grunnmuren og leverer tomme slagord, kan oljearbeiderne være trygge på at Høyre står fjellstøtt. Vi skal ta vare på de jobbene vi har, samtidig som vil legger til rette for nye industrieventyr!