Nyheter

Ni år siden terrorangrepet

Fylkesleder i Rogaland AUF, Julia Eikeland, mener at 22. juli-markeringene er like viktige som før. Hun håper folk vil bruke dagen til å tenke gjennom det som skjedde og minnes de som ble drept.

Terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 var det dødeligste terrorangrepet i Norges historie og snudde landet opp ned. Siden den gang har AUF holdt årlige minnemarkeringer for å hedre de som ble drept, og minne samfunnet på det som utspilte seg den dagen.

– Uansett hvor mange år det har gått siden det skjedde, vil vi fortsette å markere dagen. I år samles de ulike lokallagene for å se den nasjonale markeringen som strømmes fra Oslo, sier Julia Eikeland (AUF).

Hun sier det er viktig for AUF å formidle til sine medlemmer at de har en åpenhetskultur rundt temaet.

– Det er både for å lære om de verdiene og holdningene som sto bak angrepet, og for å kjempe videre for våre verdier som ble truet den dagen, sier hun.

LES OGSÅ: Regjeringen har satt likestillingen i revers

Like viktig i dag

Eikeland sier videre at det er mange ting som gjør 22. juli-markeringen så viktig. De siste årene har man sett at høyreekstremismen har fått et oppsving, blant annet med Philip Manshaus angrep på en moské i Bærum, og terrorangrepet på New Zealand i 2019.

– Det viser at dette ikke er mindre viktig i dag, kanskje tvert imot. Vi må minne oss selv på hvorfor vi lovet oss selv at dette aldri skulle skje igjen, sier Eikeland.

Hun er i imidlertid forståelsesfull for at markeringene ikke får like mye oppmerksomhet nå som i tiden rett etter det skjedde.

– I begynnelsen var det rosetog og hele dagen var satt av til TV-sending, men jeg håper folk fortsatt vil sette av tid denne dagen til å tenke gjennom det som skjedde og minnes de vi mistet, sier hun.

###

Fylkesleder i Rogaland AUF, Julia Eikeland, sier dagens 22. juli-markering kanskje er enda viktigere nå enn før. 

LES OGSÅ: Nordmenn i Spania får karantenevarsel fra Helsedirektoratet

Må inn i læreplanen

Eikeland sier AUF aktivt jobber med å få 22. juli-hendelsene inn i læreplanen.

– Det er kjempeviktig at den yngre generasjonen lærer om dette på skolen, og vi jobber for at dette skal få stor plass i læreplanen, sier hun, og legger til at å lære å se holdningene bak angrepet kan bidra til å forebygge terror.

Støtter markeringene

Rebekka Hennum og Eirik Mortensen var begge på Utøya da terrorangrepet skjedde. Hennum sitter som leder for støttegruppen etter 22. juli-hendelsene i Rogaland.

– For min del, og for en del andre, er det sånn at denne datoen kommer, og uansett hvordan man forholder seg til det er det spesielt. De siste årene har jeg hatt normale dager der jeg har gått på jobb og kanskje sett litt på markeringene på TV. Jeg håper å få reist på markeringen neste år, sier hun.

###

Rebekka Hennum er leder i støttegruppen etter 22. juli-hendelsene i Rogaland. Hun var selv på Utøya under terrorangrepet.

Hun sier videre at folk har ulike ønsker og behov når det kommer til de årlige markeringene.

– Det er likevel bra for å formidle til den yngre generasjonen at det er viktig å ta vare på de verdiene som ble angrepet den dagen, sier hun.

###

Eirik Mortensen var på Utøya da terrorangrepet skjedde. 

Eirik Mortensen peker på at den universale kjærligheten AUF opplevde etter terrorangrepet kanskje er desto viktigere akkurat nå.

– I denne vanskelige tiden vi har opplevd i forbindelse med Covid-19, er det denne varmen og kjærligheten samfunnet trenger nå. Jeg mener også at vi bør sette av denne ene dagen til å reflektere over det som skjedde, og hedre de som ble revet bort fra oss, sier han.

LES OGSÅ: Hatet og håpet

Mer fra Dagsavisen