Nesten alle anmeldelser av menneskehandel ble henlagt i fjor

43 av 44 anmeldelser som gjaldt menneskehandel ble henlagt i fjor, til tross for bred enighet om bekjempelse av menneskehandel i Norge.

– Menneskehandel er vår tids slaveri. Vi aksepterer ikke menneskehandel i Norge eller andre land, heter det i regjeringens handlingsplan mot menneskehandel fra 2016. Likevel er det få som blir straffet i Norge, og nesten samtlige anmeldelser blir henlagt, ifølge NRK.

– Sakene er krevende å etterforske. Etterforskningen strekker seg ofte over lang tid og resulterer ofte i henleggelse grunnet bevissituasjonen, sier seksjonssjef Kristin Elnæs i Politidirektoratet.

LES OGSÅ: Advarer mot sexkjøp etter at mann utkledd som kvinne var hiv-positiv

Fra 2008 til 2017 ble det anmeldt 546 forhold om menneskehandel her i landet. Kun 39 av disse endte i rettskraftige dommer.

– Det er alvorlig. Hele det politiske Norge er enige om at disse sakene skal prioriteres. Man må styrke politidistriktene slik at de har ressurser til å gjøre jobben, sier lederen av Stortingets justiskomité Lene Vågslid (Ap).

LES OGSÅ: – Det selges sex for 59 millioner årlig

I løpet av fjoråret var det Oslo politidistrikt som mottok flest anmeldelser knyttet til menneskehandel, med totalt 14 anmeldelser. Politidistriktet har et avsnitt med tolv personer som kontinuerlig jobber med å bekjempe menneskehandel. Likevel må de henlegge det meste som kommer inn av anmeldelser, blant annet på grunn av mangel på bevis.

LES OGSÅ: Flere menn faller for fristelsen til sexkjøp når det er sesong for julebord