Alexander Kristoff og Katjusja-laget har ikke vært spesielt heldig med været så langt på årets treningsleir, og Storhaug-ekspressen innrømmer at det er litt nedtur å ha det samme været som hjemme i Stavanger. Foto: Katjusja.

Neste års Katjusja-lag gir Kristoff flere muligheter

På bakgrunn av fjorårets resultater og årets Katusja-stall, vurderer Alexander Kristoff å endre spurtstrategi for å øke seierssjansene i 2017-sesongen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm har reist ned til det som skulle være solfylte Calpe på Spanias solkyst for årets første treningsleir. Det eneste problemet er at været er akkurat likt som hjemme i Stavanger for Katusja-duoen.

– Så langt har det regnet hver dag, og det er mye tåke og ganske kaldt her også. Halve poenget er å kjøre lange turer i tørre og fine forhold, og det er litt kjedelig å trekke ned til varmere strøk og få servert det været her, sier Kristoff til RA på telefon fra Calpe.

LES OGSÅ: Kristoff trener i varmekammer på Våland

Været går ut over treningstimene

Katusja-stjernen skulle gjerne hatt litt bedre vær, og sier at årets første treningsleir kom litt vel tidlig.

– Hvis vi ikke får kjørt de skikkelige langturene vi har planlagt, må jeg ta det igjen senere. Det er ikke perfekt, men vi reiser til Gran Canaria i romjulen, og der er det ganske bankers med sol. Da er jeg kanskje også litt mer klar for treningsleir, forteller Kristoff som sier at fordelen med en tidlig treningsleir er bedre tid hjemme med familien før jul.

Uken på treningsleir er ingen ferie for syklistene, da dagene er fullpakket med treningsturer, ulike tester, lagpresentasjon, sponsormøter og forberedelser foran de nye sesongen.

– Vi har en basisøkt med styrke før frokost, før det bærer ut på 4–7 timers langturer med varierende intensitet og intervalltrening. I tillegg har vi laktattester, aerodynamiske tester i vindtunnel, optimalisering av sittestilling, lagmøter, middag og massasje. Så dagene er temmelig fullpakket, sier han.

KOMMENTAR: «Kristoffs umulige oppgave»

Omtrent samme sesongplan

Det er også under denne treningsleiren at sesongplanene for 2017 blir spikret, og selv om Kristoff ikke har diskutert dem med laget ennå regner han med at det blir mye som i fjor.

– Jeg er rimelig sikker på sesongplanen, og det blir mange av de samme rittene. Jeg åpner i Qatar og Oman i februar som har vært en god åpning for meg før klassikerne, som blir viktige også neste år. Deretter blir Tour de France og VM i Bergen de store høydepunktene, sier han.

Sven Erik Bystrøm sier at han stort sett kjører de rittene han blir satt opp på av Katjusja.

– For min del får jeg en plan over de rittene Katjusja ønsker at jeg skal kjøre, også tar vi det fra der.  Alexander (Kristoff) kan påvirke mer av rittprogrammet sitt selv, mens vi andre ikke har så stor påvirkningskraft. Det er uansett nok løp å ta av, så nok sykkelritt kommer det til å bli også neste sesong, forteller Bystrøm.

Han opplyser om at han starter sesongen i Australia, og at han håper å få kjøre Tour de France.

– Jeg starter med Tour Down Under i januar, også blir det nok en del klassikere. Det blir noen løp med Alexander og en del uten. I fjor kjørte jeg Vueltaen, og i år håper jeg å kjøre meg inn på laget som får starte i Tour de France, sier Bystrøm.

KOMMENTAR: Nå eller aldri for Kristoff i Katjusja

Tony Martin kan ta av litt press

Med inntoget av tempoverdensmester Tony Martin har laget blitt styrket foran klassikerne, og Kristoff håper også på en tempofordel i Tour de France.

– Tony er en utrolig sterk rytter, med en fantastisk motor som kan beskytte laget inn mot mål. Han kan bidra både på klassikerne, og med å holde laget samlet i Touren. Det var kanskje noe det vi savnet mest i årets sesong, da det ikke hjelper å vinne spurtene i hovedfeltet hvis vi ikke klarer å holde feltet samlet, sier Kristoff.

En annen fordel for Storhaug-ekspressen er at Tony Martin kan ta av litt av presset på hans egne skuldre i Frankrike.

– Jeg håper at Ilnur Zakarin (Katjusjas sammenlagthåp) skal kjøre Giroen og Vueltaen, slik at det blir meg og Tony i Touren. Den åpner med en prolog i Tyskland som er perfekt for Tony, og hvis laget kunne fått en gul trøye der ville det tatt mye press av skuldrene allerede første dagen. En Tour med meg og Tony Martin som ledere ser jeg veldig positivt på, da våre ambisjoner ikke krasjer like mye som før, sier Kristoff.

LES OGSÅ: Kristoff tapte Tour-etappe på målstreken

Kan endre spurtstrategi

Foran årets sesong har laget fått mer kjørestyrke inn i laget, litt på bekostning av hurtigheten.

– Vi har mistet Jacopo (Guarnieri), men fått inn Rick Zabel blant annet, så vi skal klare å erstatte han. Noe spurttog kan vi ikke sette opp uansett, men hvis vi klarer å holde feltene samlet inn til mål kan Marco (Haller) og Michael (Mørkøv) gjøre en jobb. Hvis ikke må vi bli mer kyniske og spille på de andre opptrekkene, forteller Kristoff.

Han utelukker ikke at han endrer strategi i spurtene.

– Wattfilene ser bra ut, men makskraften går litt ned år for år. Selve spurtkapasiteten har nok gått litt ned, mot at jeg har fått mer erfaring. Så det å hoppe fra hjul til hjul og prøve å vinne på den måten som for eksempel Mark Cavendish og Peter Sagan gjør kan være aktuelt å satse mer på. Samtidig klarer Cavendish og André Greipel å holde på akselerasjonen og spurtkraften, og det er også målet mitt, sier Kristoff og fortsetter:

– Jeg kommer til å legge inn litt mer styrke og trener mer eksplosivt under sesongen for å beholde kraften i beina. Samtidig er klassikerne også viktig for laget, så hvis jeg etablerer meg i verdenstoppen der er det ingen krise å bli litt dårligere i spurtene, sier han.

LES OGSÅ: – Må være smartere enn de store spurtkanonene for å vinne

Gir opp poengtrøyen allerede

Hvert år er det skriverier om hvorvidt Alexander Kristoff kan vinne den grønne poengtrøyen i Tour de France, og hvert år ender det opp med at Peter Sagan vinner. Sånn tror Kristoff det vil fortsette.

– Sagan har klippekort på den trøyen, da han kan gjøre ting ingen andre spurtere kan. I fjor var han i brudd på omtrent samtlige etapper og tar poeng hver eneste dag på alle typer etapper. Skal du ta fra han den trøyen må han nok enten bli syk eller krasje. Jeg tenker ikke så mye på den trøyen, men jeg håper jeg kan ta et par etappeseiere til, selv om det blir tøft å ta igjen Thor Hushovds ti seiere, sier han.

LES OGSÅ: Kristoff tatt av vinden da Sagan vant igjen