Navn i nyhetene

Kårer forbilde-byene: – Vinneren har vært enstemmig

Navn i Nyhetene: Arkitekt Alexandria Algard har vært med å velge ut den mest attraktive byen i Norge.

Hvem: Alexandria Algard

Hva: Juryleder for Attraktiv byprisen, og tidligere president i Norske arkitekters landsforbund.

Hvorfor: Fredag ble Sandnes kåret til Norges mest attraktive by.

Alexandria Algard

– Kan du først si noe om hvorfor Norges mest attraktive by kåres?

– Det er kommunal- og distriktsdepartementet som deler ut Attraktiv byprisen, som er Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling. Det er en mest høythengende byutviklingsprisen i Norge. Bakgrunnen for prisen er ønsket om å finne fram til forbilde-byene, de som lykkes og har gode løsninger på utfordringer som mange kommuner, byer og steder strever med. Det er en jakt på forbilder som andre kan læres av.

– Hva er det som er viktige kriterier for at en by skal bli nominert, og vinne?

– Nominasjonen er lagt opp slik at alle kan nominere byer eller steder de synes er attraktive. Både privatpersoner, næringsliv og kommuner nominerer steder som de ønsker at juryen skal vurdere. Jeg leder fagjuryen som kommunaldepartementet har sammensatt og vi går gjennom alle nominasjonene og velger tre finalister, som vi deretter besøker før vi beslutter hvem som vinner. Kommunaldepartementet vedtar prisens statutter – og de handler om bærekraftig byutvikling, både økonomisk, sosial og miljømessig. Vi ser etter steder som finner nye løsninger, nye samarbeidsmodeller eller nye måter å skape attraktive bymiljø. Og så handler det om å legge planer og også gjennomføre dem – det er ikke nok å vise glosse framtidsbilder – vi vil se virkeligheten.

– Kan du si litt om hva som er grunnen for at nettopp Sandnes vant prisen i år?

– Sandnes vinner prisen i år fordi de har gjort et fenomenalt arbeid med å utvikle sentrum gjennom mange år. De har holdt på strategier som ble lagt tilbake i tid og bygget stein på stein, tiltak på tiltak, og dette arbeidet viser nå resultater. Sandnes sentrum har blitt et levende og vitalt sentrum – med mange ny byrom, flere funksjoner, flere utesteder, flere mennesker. Rosinen i pølsen er Ruten – et av de beste byrommene vi i juryen har sett i Norge, intet mindre. I Ruten har Sandnes skapt et demokratisk og inkluderende samlingspunkt som på en omtenksom og sømløs måte favner hele spekteret av byens brukere og behov. Her er alle velkomne, og stedet blir brukt intenst gjennom dagen av alle aldersgrupper, med et eget lite område med et overbygg spesielt tilrettelagt for folk som ellers blir glemt eller “jaget”; rusmisbrukerne. Nye Ruten er et lærestykke i sosial bærekraft i praksis.

– Var det stor enighet i juryen om at Sandnes skulle bli vinneren?

– Ja, juryen var enstemmig i at Sandnes skulle vinne årets pris. Samtidig var vi veldig imponert over de to andre finalistene; Bryne og Harstad, som også har gjort utrolig fint byutviklingsarbeide, på hvert sitt vis.

– Hva synes du om det Sandnes har fått til på Ruten, som før bare var en svær parkeringsplass?

– Det er sjelden den ganske kritiske juryen for denne prisen tar slike lovord i bruk som vi har gjort når det kommer til Ruten. Noe som kanskje er ukjent for mange er at ideen til at Ruten skulle bli park kom opp av barn under Barnas byfestival i Sandnes i 2008. Det var en radikal idé den gang – og det ble gjennomført et stunt hvor en laget midlertidige parktiltakt på Ruten i kort periode. Nå 14 år senere er Ruten en realitet, og et viktig samlingspunkt i byen. Sandnes får også prisen for et forbilledlig arbeid med inkludering og medvirkning fra barn og unge, blant annet er Barnas byfestival en årlig hendelse som engasjerer mange.

– Kan du si litt om hva de to andre finalistene, Bryne og Harstad, har gjort rett i forhold til å være en attraktiv by?

– Bryne med sine 12.000 innbyggere fikk bystatus for 20 år siden. De har arbeidet aktivt med å lage et kompakt sentrum rundt togstasjonen med det meste av funksjoner innen 5 minutters gange. Bryne ligger midt i Norges beste matjord og lokalisering av nye funksjoner og forvaltning av areal er uhyre viktig. I sentrum har kommunen i samarbeid med næringsliv og ildsjeler skapt nytt torg, rehabilitert skulpturparken og etablert Kaizers plass ved Bryne Mølle, som i dag huser kultur- og ungdomstilbud. Shared-space og åpne fasader knytter handlesenteret til sentrumsgaten hvor nytt liv skapes av engasjerte lokale krefter som satser og investerer. Lokale konsepter og kortreist mat og drikke er i fokus. Den lille byen har imponerende 20 utesteder og en gatekunstner av internasjonalt format som skaper debatt og lokal stolthet.

– Et par år etter at gjennomgangstrafikken i Harstad ble lagt i tunnel utenom sentrum – livner byen til med både byggeaktivitet, havnepromenade og nye byrom. Harstad har gjennom mange tiår satset stort på kultur – først gjennom Festspillene i Nord-Norge, som har lagt grunnlaget for mange andre kultursatsinger. Byen har i dag imponerende 18 årlige festivaler og er friby for musikere. At en har lyktes med å plassere UiT-campus i sentrum, og nå satser videre med studentboliger på havnefronten, er viktig for bylivet og byens attraktivitet. Bybildet i Harstad preges av byggekraner – og mye er i transformasjon. Hele nye bykvartaler bygges og overflateparkering flyttes til parkeringshus. Nye sykkelveier bygges i sentrum, og bydeler transformeres og utvikles samtidig som industri beholdes. Harstad er en by med tydelig ‘drive’ hvor endring er i full gang – hvor ildsjeler, næringsliv og kommune trekker lasset sammen.

– Hva gjør deg lykkelig?

– De jeg er glad i. Fine farger. Blomster. Skikkelig gode byer og summingen av folkemengder.

– Hvem var din barndomshelt?

– Pippi Langstrømpe og Sissel Kyrkjebø på delt førsteplass!

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– Kan ha en tendens til å utsette beslutninger til siste øyeblikk – foretrekker ofte å holde valgmulighetene lengst mulig. Plusser og minuser med det.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Drar på weekend til en stor by og drikker kaffe på fortau.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for/ mot?

– Personlig frihet, abortkampen, likestilling.

– Er det noe du angrer på?

– Tror ikke jeg er en person som pleier å angre på ting.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Pleier å ta trappene – sykt bra trening!

Mer fra Dagsavisen