Navn i nyhetene

Går av med pensjon etter 37 år: – Verdens beste jobb

Brann- og redningssjef i Rogaland Brann og Redning IKS, Nils-Erik Haagenrud, pensjonerer seg etter sommer. Etter nesten 37 år i brann- og redningstjenesten vil han nå ha mer tid til familien.

Hvem: Nils-Erik Haagenrud.

Hva: Avtroppende brann- og redningssjef i Rogaland Brann og Redning IKS.

– Hei, Nils-Erik! Nyheten om at du etter sommeren pensjonerer du deg og sier opp stillingen som brann- og redningssjef i Rogaland Brann og Redning IKS er nå offentlig. Hvordan vil du oppsummere karrieren din som brannsjef?

– Hei sann! Du, det jeg vil si er at jeg har hatt verdens beste og mest spennende jobb gjennom over 20 år som brannsjef og nesten 37 år i brann- og redningstjenesten.

– Hva er de viktigste og beste minnene du tar med deg fra jobbkarrieren din?

– Det er gode kollegaer og godt samhold. Ikke minst de gangene vi har vært med å redde liv. Det gjør sterke inntrykk og har vært minner som jeg tar med meg resten av mitt liv.

– Er det noen ganger du har vært redd mens du har vært på jobb?

– Ja, det har jeg vært. Jeg har vært blant annet brannkonstabel, dykker røykdykker. Derfor har jeg vært innom det meste. Det er klart at av og til trår man på en knivsegg. Det å sitte som brannsjef når en vet at de ansatte skal løpe inn når alle andre skal løpe ut – man sitter med hjerte i halsen av og til, selvfølgelig.

– Hvorfor ønsker du å pensjonere deg nå?

– Det er en tid for alt. Det hadde jeg en god plan på når jeg takket ja til jobben her i oktober 2017. Da informerte jeg om at jeg blir her i maks fem år. Det har vært planen hele tiden.

– Hvordan har de fem siste årene som brann- og redningssjef i Rogaland Brann og Redning IKS vært?

– Spennende. Absolutt. I en flott region med mange flotte ansatte. Det har vært helt topp. Jeg har trivdes veldig godt som brann- og redningssjef her.

– Du har også høgskoleutdanning innen økonomi, administrasjon og ledelse. Hvordan har denne utdanningen hjulpet deg i ditt yrke som brannsjef?

– Ja, jeg hadde en bakgrunn fra seks år i forsvaret før jeg begynte i brannvesenet. Jeg har vært i det offentlige fra dag en og fått meg mye god erfaring derifra med ledelse. Det å ha kontroll på økonomi og administrasjon er alfa omega i en stilling som brannsjef. 90 prosent av hverdagen min er administrativ og ikke operativ. Det samme gjelder de ansatte. Noen tror at de ansatte kjører rundt med blålys hele tiden. Det er maks 10 prosent av hverdagen deres. Det å ha god erfaring innenfor administrasjon og økonomi er naturligvis utrolig nyttig.

– Hva ser du fram til som pensjonist?

– Det er selvfølgelig å få tid til barnebarn og tid til det som har forfalt. Men så blir jeg ikke helt borte fra faget – jeg sitter i den del styrer og utvalg. Jeg skal fortsatt involvere meg og være aktiv. Det blir nok ikke en helt rolig pensjonisttilværelse, men jeg får likevel mye mer tid til andre ting enn jobb.

– Over til de faste spørsmålene, Nils-Erik: Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er «Pelsjegerliv» av Helge Ingstad.

– Hvorfor akkurat den?

– Jeg er veldig glad i naturen og jeg er glad i jakt. Den boken viser at det er mulig å overleve i utfordrerne forhold med enkle midler og av å tenke smart.

– Hva gjør deg lykkelig da?

– At de rundt meg har det bra. Enkelt og greit.

– Hva er favorittbandet ditt?

– Jeg sier Nasaret, jeg.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det er mot urettferdighet. Hvis folk ikke blir behandlet på en verdig og ryddig måte – da er jeg villig til å gå i tog og stå på barrikadene.

– Er det noe du angrer på?

– Det er sikkert masse jeg angrer på i livet. Men jeg pleier å si at dem som ikke angrer på noe i livet, er dem som aldri har gjort noe eller tatt en beslutning. Det er nok masse jeg kunne gjort annerledes, tror jeg.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Nelson Mandela. Han var en klok og reflektert mann som har opplevd en voldsom urettferdighet, men fortsatt stått på sitt. Det hadde vært en fantastisk opplevelse å få pratet med ham – da han var i livet, så klart.

Mer fra Dagsavisen