Navn i nyhetene

MDG: - Finn en annen plass, Statnett

NAVN I NYHETENE: Håkon Fossmark vil hindre Statnett i å ødelegge en skog for å bygge trafo. MDG-politikeren mener det er lite grøntområder i Stavanger fra før av. Han er kanskje også den første i spalten som ikke vil stå fast i heisen med noen.

Hvem: Håkon Fossmark (39)

Hva: Har kastet seg inn i kampen mot å bygge trafo i Tingbøskogen.

– Du hiver deg på i kampen for å hindre bygging av trafostasjon i Tingbøskogen, hvorfor?

– Vi trenger mer strøm til Rogaland, og en ny trafostasjon. Men Statnett har foreslått en ekstremt dum plass å legge den. Tingbøskogen er et friluftsområde for mange mennesker. Det er ikke mye skog i Stavanger, og trafostasjonen vil sørge for at hele skogen hogges.

– Hele skogen?

– Ja, hele. 40 mål skog. Da sier vi til Statnett at de får jammen meg finne en annen plass. Dette er ikke en veldig svær skog. Litt matjord går også med. De sier at de skal legge stier rundt. Uansett går området fra å være skog til et industriområde. Det er også planlagt mange boliger der i Revheims-området. Beboerne trenger tilgang til grøntområder.

– Hvordan står det egentlig til med grøntområder i Stavanger? Er det nok?

– Gamle Stavanger kommune, altså før sammenslåingen med Finnøy og Rennesøy, var nok den tettest befolka kommunen i Norge. Sammenligner man med Sandnes, så har Sandnes enormt mange friluftsområder. Det er lett å gå tur. Stavanger har gjort en god jobb med å gjøre de turområdene vi har attraktive. Vi har kun Mosvatnet, Stokkavatnet og Sørmarka. Ellers er det kun «øyer» med grønne lunger rundt i byen. Få grøntområder har også geografiske årsaker. Stavanger ligger på en halvøy. Derfor må vi ta vare på det vi har. Vi må også huske på at de aller, aller fleste bor i fastlands-Stavanger.

– Sammenlignet med andre byer, hvor mye grøntområde har Stavanger?

– Oslo har Oslomarka og Østmarka. Gigantiske naturområder som er en T-banetur unna. Trondheim har Bymarka. Bergen har byfjellene. Geografisk har Stavanger en utfordring. Derfor er det viktig å sette en ring rundt Sørmarka og bestemme oss for at nå tar vi ikke mer.

– Er det andre grøntområder i Stavanger som er i fare?

– Byutviklingen har vært slik at en tar litt og litt. Totalen blir stor. Nylig var det en politisk sak hvor det var foreslått å bygge en utendørs sykkelbane i forlengelsen av Sørmarka Arena. Da sa de aller fleste partier nei. Det er fint med sykkelbaner, og jeg håper man finner en god plass. Vi må verne om det vi har. Sørmarka er ikke så stor. Viktigheten med å ha tilgang til friluftsområder har vi sett under pandemien.

– Statnett sier plasseringen er nødvendig, hvor mener du de kunne plassert trafostasjonen?

– Det må bli opp til dem å finne ut av. Det vi krever er at de kartlegger andre steder. Forus har blitt nevnt. Da ligger man i et område som allerede er nedbygget og som er et industriområde. Saken blir politisk behandlet i løpet av de neste ukene. Jeg tipper at flertallet vil be Statnett om å finne en annen plass.

– Saken har skapt engasjement blant folk som bor i nærheten. Har det egentlig noe for seg å starte aksjonsgrupper og protestere generelt sett?

– De som bor i området har gjort en fantastisk jobb. De har invitert politikere. Jeg tror de fleste politikere er oppmerksomme på saken. Sånt sett er det viktig. Men i denne saken er det ikke Stavanger-politikerne som bestemmer til slutt. Staten gjør det, men dersom det foreligger et klart ønske fra politikerne, så vektlegges det sterkt.

– Over til noe helt annet, hvorfor ble du medlem av MDG?

– Siden jeg var liten har jeg vært opptatt av miljøsaken. Jeg var medlem i diverse miljøorganisasjoner. Som voksen ble jeg engasjert i politikk. Etter å ha stemt på flere partier, fant jeg ut at MDG er det eneste partiet som tar miljøsaken på alvor og prioriterer den så høyt som den bør prioriteres. Jeg har vært medlem siden 2017.

– Hva gikk galt i valget da?

– Det lurer jeg også på. Det burde vært tidenes mulighet for et miljøparti som MDG. Vi prøver å finne ut hvorfor ikke flere stemte på oss. Det velgerne har sagt at de ikke var godt nok fornøy med vår politikk eller måten vi framførte den på.

– «Alle» er enige om at klima er viktig og at noe må gjøres. Er det for mye snakk med folk eller er de for redde for jobbene og vanene sine når ting koker ned?

– Miljøpolitikk er jo bra for folks hverdag også. Bevaring av naturområder, få bedre luft i byene. Vi må gjøre de miljøvennlige alternativene så attraktive, og billigere slik at det blir lettere å velge miljøvennlig. Andre ting spiller også inn når folk skal stemme på et parti. De har kanskje barn i skolen, foreldre på sykehjem eller at de selv er på sykehjem. Det er flere saker som er viktig for folk.

– Nå hopper vi videre igjen. Hadde du noen barndomshelter?

– Jeg var opptatt av fotball. Spillerne hang på veggen hjemme. Det var stort å gå på gamle stadion og se Viking. Gunnar Aase er en som har gitt meg mange minner. En spiller det var gøy å se på – selv om han bare var god på den ene siden.

– Hva er det beste med Stavanger?

– Jeg vokste opp på Hundvåg, og har siden flyttet til Madla. Uansett er det beste med Stavanger at det er så ekstremt mange kreative og flinke folk her. En vanvittig kompetanse, og en holdning som handler om at vi får ting til. Disse folkene kommer til å sørge for at Stavanger kommer til å være ledende i det grønne skiftet. Det er de som skal skape alle de nye grønne jobbene. Holdningen i Stavanger er at får ting til de som vil skape alle de grønne jobbene.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg ville stått fast alene. Uten mobil.

– Hæ?

– I dag er livet slik at man ikke får de gode pausene. Enten har man folk rundt seg eller så har man mobilen som stjeler oppmerksomheten. Uten mobilen hadde det vært mulig å tenke tanker uten å bli avbrutt hvert tiende sekund. Det er ikke slik at jeg ikke liker folk. Jeg er nysgjerrig på folk og kunne godt stått i heisen med mange. Men problemet i en heis er at man kan havne i en intens samtale uten muligheter til å komme seg bort. Hadde vært greit å slippe det også.





Mer fra Dagsavisen