Navn i nyhetene

Vil satse på kultur

NAVN I NYHETENE: Rektor ved Universitetet i Stavanger (UiS), Klaus Mohn har kastet seg inn i redningsaksjonen for Folken. – Folken er et tradisjonsrikt studenthus i Stavanger, som vi er opptatt av å bevare.

Hvem: Klaus Mohn (56)
Hva: Rektor ved Universitetet i Stavanger (UiS). Han har kastet seg inn i redningsaksjonen for Folken, og han foreslår at kultur kommer tydeligere fram i universitetets strategi.

– Du har kastet deg inn i redningsaksjonen for Folken. Hvorfor er dette en så viktig sak for deg? 
– Folken er et tradisjonsrikt studenthus i Stavanger, som vi ved universitetet er opptatt av å bevare og videreutvikle.

– Så du mener det er rett og rimelig at politikerne i Stavanger etterlyser at både UiS og Studentsamskipnaden stiller opp på huseier- og kjøpefronten av Folken? 
– Tja. Det er veldig trist at Folken har fått så store vansker, og som har blitt forsterket av koronakrisen. Det som er rimelig er at vi får i gang en slags dugnad for å opprettholde studenthuset. Det er nemlig ikke aktuelt for UiS å kjøpe og eie dette bygget – de har vi ikke lov til.

– Ok, så det er faktisk lovstridig?
– Ja. UiS er eid av Statsbygg, og vi leier bygg av dem. Universitetet kan ikke kjøpe bygg, for vi er ikke et selvforvaltende universitet, slik de gamle universitetene er.

LES OGSÅ: Politikerne i Stavanger ønsker å hjelpe Folken

– Du foreslår at kultur skal komme tydeligere fram i universitetets strategi. Hvordan skal dere gjøre dette? 
– I strategiforslaget som presenteres til styret på torsdag, er kultur og kunst skrevet inn på alle områder. Dette gjelder forskning og kunstnerisk utvikling, utdanning, og kontakten med samfunnet rundt oss.

– Er ikke dette tydelig nok per i dag?
– Jo, men vi kan alltid forbedre oss. Gjennom det siste året har vi gitt kulturfeltet ved UiS et løft. Vi har blant annet etablert et kulturutvalg for å legge til rette for internt samarbeid og arrangementer, og vi har etablert et eksternt forum som skal være en møteplass mellom kunst- og kulturekspertisen ved UiS og kulturfeltet i samfunnet rundt oss.

– Hva tror du Folken betyr for studentene?
– Folken er et inspirerende møtested for studentene, og et viktig vindu for studentene mot Stavanger sentrum. Jeg mener dermed at Folken er avgjørende for Stavanger som studentby.

– Er du redd studentbyen vil dø ut, dersom Folken må legges ned?
– Jeg tror i hvert fall at studentene vil bli mindre synlige i Stavanger sentrum, og det vil være trist.

– Tror du studenthuset betyr mye for resten av innbyggerne i Stavanger også? 
– Absolutt! Jeg tror det skjer et viktig samspill mellom generelle kulturaktiviteter og studentaktiviteter på huset.

– Ok, Klaus. Vi går løs på de faste spørsmålene. Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Det var et vanskelig spørsmål, men det kan kanskje være Trude Marstein sin «Så mye hadde jeg».

LES OGSÅ: Folken er hardt rammet av korona: – Det er en slags sakte pining

– Hvorfor akkurat denne boken? 
– Den fikk meg til å se livet mitt på en ny måte. Jeg leste den for et par år siden, og den inspirerte meg til å ta enkelte valg i livet som jeg ellers ikke ville tatt.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Lørdag morgen. To-som kaffe på sengen. Solgløtt på gardinene. Ubrukt helg.

– Hvem var din barndomshelt?
– Det må ha vært Kaptein Mark.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg har tendens til å se litt gretten ut, og det blir jeg minnet på hver gang jeg ser meg selv på bilder, eller spesielt på TV. Jeg liker det ikke, for det er ikke sånn jeg egentlig er.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Da drikker jeg øl med venner.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?
– Jeg går gjerne i demonstrasjonstog for akademisk frihet. Jeg vil at universiteter og forskere ved universitetene skal ha frihet til å velge hva de skal forske på, og at universitetene skal produsere ubunden kunnskap. Jeg ville også gått i demonstrasjonstog for miljø- og klimasaker for det er så viktig.

– Er det noe du angrer på?
– Det er jeg sikker på at det er. Spørsmålet er om jeg vil dele det med dagsavisens lesere ... Jeg kan fortelle at jeg angrer på at jeg ventet til jeg var 41 år til jeg begynte på doktorgraden min, og at jeg ikke gikk til akademia tidligere. Jeg trives så godt i den typen tilværelse at jeg godt kunne brukt en større del av livet mitt på det.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Kjæresten min.

Mer fra Dagsavisen