Navn i nyhetene

Vil kjempe for unge

NAVN I NYHETENE: Leder i Unge Høyre i Sandnes, vil kjempe for en bedre skolepolitikk og elsker Harry Potter.

Hvem: Milan Aran (20)

Hva: Leder i Sandnes Unge Høyre, og nylig innstilt som Unge Høyre Rogaland sin ungdomskandidat til Stortinget.

– Du er innstilt som Høyres ungdomskandidat på Stortinget. Hva gjør du dersom du blir valgt inn? 

– Hvis jeg blir valgt inn så skal jeg først og fremst takke Rogaland Unge Høyre og Høyre for muligheten, familie, venner og alle som hadde troen. Sakene jeg skal kjempe for vil være innen skole og klimapolitikk. Skolen må handle om individet, ikke systemet. Norge er landet som bruker mest penger på skolen, men likevel scorer middels.

– Hva gjør at du engasjerer deg?

– Engasjementet mitt kommer fra frustrasjon over hvordan mennesker og samfunnet kan være. Eksempelvis at MDG tror at verden slutter med olje hvis Norge gjør det først. Klimakrisen er et globalt problem som krever globalt samarbeid. Da hjelper det ikke at Norge skrur av oljekranen innen 15 år og krysse fingrene for at alle andre gjør det samme. Det engasjerer meg også når noen vil rive ned Churchill-statuer.

– Har du en hjertesak som du brenner litt ekstra for?

– Min store hjertesak er valgfritt sidemål fordi det var den saken som fikk meg inn i politikken.

– Hva synes du er mest utfordrende ved å drive politikk?

– Det mest utfordrende med å drive politikk er å få gjennomslag for saker.

– Hva er ditt beste minne som ungdomspolitiker? 

– Mitt beste minne som ungdomspolitiker var når Sander Olsen fra Sandnes Høyre fikk gjennomslag for helsestasjon for gutter i Sandnes. Også når vi i ungdommenes bystyre i Sandnes fikk presset politikerne til å lage park på Ruten og ikke næringsbygg.

– Nå som Norge nettopp har fått en plass i Sikkerhetsrådet, hvilken sak hadde du kjempet for, dersom du var utenriksminister i dag?

– Jeg hadde kjempet for et selvstendig Kurdistan. Kurdere har i over 100 år vært undertrykket av større makter. Samtidig sto Kurdistan i fronten mot IS og er finansielt knust fordi vi tok imot flyktningene. Som et av de få demokratiske og liberale landene i Midtøsten er det langt på tide at Kurdistan blir anerkjent som et land.

– Hvordan vil du beskrive det å være ung i politikken?

– Spennende, fordi man trenger ikke å være så politisk korrekt.

– Hva er ambisjonen og drømmen for de neste årene?

– Drømmen min er å få oppleve verden med midler spart opp fra bedriftene jeg driver, som feks å besøke Star Wars-verdenen i Disneyland med kompisene mine. Ambisjonen er å kunne drive med politikk og være en politiker man føler kjemper for folket.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Harry Potter-bøkene var de første bøkene jeg leste. I starten av barneskolen slet jeg med norsken, spesielt grammatisk. Kunne ofte si «et bil» eller «et jente». Harry Potter bøkene hjalp meg til å bli flinkere til å skrive norsk.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Å kunne glede andre. Om det er å arrangere russetreff og vite at kvelden var et høydepunkt for noen, eller om en person konfronterer meg og takker for at vi stemte for/mot en sak – det er det som motiverer meg.

– Hvem var din barndomshelt?

– Min barndomshelt var Anakin Skywalker eller Barack Obama.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg tar ting for gitt.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Hvis jeg skeier ut så pleier jeg å meditere, trene eller spille spill. Jeg foretrekker å være alene, legge fra meg mobilen og ikke gjøre noe viktig da.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg er villig til å gå i demonstrasjonstog mot rasisme.

– Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer på at jeg ikke tok på solkrem forrige uke, har hatt brente skuldre i flere dager.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg ville stått fast i en heis med Donald Trump, for å få tips til håret, sier Milan Aran til RA.

Nyeste fra Dagsavisen.no: