Navn i nyhetene

DNT-sjef: Det blir ikke overfylt på norske reisemål i sommer

Generalsekretæren i Den Norske Turistforening (DNT) avviser at populære norske feriemål blir overfylt i sommer. – Nordmenn klarer ikke å dekke opp for frafallet utenlandske turister, sier han.

Hvem: Dag Terje Solvang (48)

Hva: Generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT)

Hvorfor: Mange nordmenn skal feriere i Norge i år på grunn av reiserestriksjonene

Generalsekretær Dag Terje Solvang i DNT skal tilbringe hele sommerferien i norsk natur i år.  Foto: André Marton Pedersen/DNT

Det nærmer seg sommerferie etter en veldig spesiell vår. Hvordan går DNT denne sommeren i møte?

– Vi har store forventninger nå. For et par måneder siden så vi mot sommeren med engstelse og frykt, men nå ser vi at lempelsene som har skjedd gjør det mulig for oss å holde hyttene våre åpne. Men det er en forskjell fra ellers: Mens vi ellers sier «Bare kom», sier vi i år «Ikke kom før du har bestilt».

Ja, er det den viktigste endringen?

– For gjestene er det først og fremst det. For vertene er det også at vi har en spesiell oppmerksomhet på smittevern og vask av hyttene. Men gjestene vil også bli møtt med instruks på hyttene om å ta ansvar for smittevern, som å vaske godt etter seg på de ubetjente hyttene. Men dette tror jeg vi alle er blitt ganske vant til nå.

Statsminister Erna Solberg skal besøke en DNT-hytte denne uka?

– Ja, hun kommer på besøk tirsdag for å se hvordan vi har forberedt oss for å ivareta smittevernet. Jeg tror nok hun ønsker å være med på å vise mulighetene nordmenn har til å feriere i naturen i Norge, nå som regjeringen har lagt opp til norgesferie for folk. Da er DNT et godt tilbud. Men vi hadde ikke klart dette om det ikke var for alle frivillige rundt omkring som er hyttevakter og tar vare på hyttene våre.

Er alle hytter åpne nå?

– Ikke ennå, men det er på grunn av lokale forhold som for eksempel snø, og at de ikke er gjort klare ennå. Fra 20. juni regner vi med at de aller fleste av våre 550 hytter er klare.

I år skal jo nesten alle feriere i Norge. Har dere merket økt interesse for å feriere i fjellet?

– Ja, de aller fleste hyttene melder om veldig stor interesse og gode bookingtall, så vi er veldig optimistiske.  Vi har jo litt lavere kapasitet nå på grunn regelen om en meter avstand, så mange steder betyr det at det er fullt med omtrent 70 prosent av full kapasitet.

Betyr dette at det allerede er fullt mange steder?

– Tilbakemeldingen fra de fleste er at det fortsatt er plass, men man må ikke vente for lenge med å bestille. Av våre 550 hytter er det normalt kun 100 som er fulle en eller flere dager i løpet av sommeren, det er flest dager med plass.

Hvilke blir fortest fulle, er det de store og kjente betjente hyttene, som Gjendesheim?

– Nei, det kan like gjerne være andre hytter med mindre kapasitet som fylles opp først, som for eksempel Skålatårnet ved Loen/Stryn.

Enkelte undersøkelser har antydet at veldig mange nordmenn skal på de mest populære plassene, som Lofoten og Besseggen, mens reiselivsnæringen på flere av de populære stedene ikke tror det blir så mange. Hva er ditt inntrykk, blir det overfylt der, selv med færre utlendinger?

– Det er så feil som det kan få blitt. En undersøkelse som viste til dette tok utgangspunkt i et utvalg på rundt 500 som ble spurt om hvor de kunne tenke seg å dra, og ut fra dette ble det utledet at nesten en halv million ville dra til Lofoten. Det er et svært usikkert utgangspunkt, og nordmenn klarer ikke å dekke opp for frafallet av utenlandske turister representerer. I år er virkelig anledningen til å besøke norske reisemål uten at det blir for fullt, det gjelder også populære steder som Trolltunga, Besseggen og Lofoten.

Men det stemmer nok at mange som ikke ellers er mye i naturen, nå kommer til å være det. Da er det viktig at alle lærer seg ikke å etterlate spor etter seg, at man tar med søppel og graver ned når man har gjort fra seg i naturen, for eksempel. Ta med en liten hagespade!

Hvor hardt rammet koronakrisen DNT?

– Veldig.  Fra 12. mars til 1. mai hadde vi en omsetningssvikt på 30 millioner. Alt vi tjener går tilbake til tilbudet, så det er krevende.  Nå håper vi regjeringens forslag i revidert nasjonalbudsjett, som vil gi oss kompensasjon, skal bli vedtatt av Stortinget.

Hva med dine egne ferieplaner, har du måttet endre dem?

– Det var uansett Norge som var planen på meg i sommerferien, men jeg hadde planlagt en liten tur til Sør-Frankrike i mai som ble avlyst. Planen min i sommer er å være hyttevakt på Skålatårnet med Bent (Høie, helseminister og Solvangs ektemann, red.anm.), og så skal vi til Sota Sæter i Breheimen, Valdresflya i Jotunheimen og dra på dagsturer i Rogaland ut fra egen hytte.

Mye natur?

– Ja, det er den beste ferien for meg, da blir batteriene fulladet.

Hva er din drømmesommer i Norge?

– Det jeg syns er fint er baseferie, hvor man blir en stund på ett sted og har det som utgangspunkt. Da får man mye ut av ferien, og slipper å sitte så mye i bil.

Så faste spørsmål: Hva gjør deg lykkelig?

– Tid er alltid et knapphetsgode. Å være sammen med Bent og å være i naturen.

Ja, har du sett noe særlig til ham i det siste?

– Det har vært ekstremt mye jobb på særlig ham, men også på meg. Men han er flink til å være til stede når han har fri. Etter påske har vi for eksempel vært mye i huset vårt i Stavanger i helgene.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– For norsk natur. Jeg tenker på vindkraftdebatten. Vi trenger fornybar strøm, men vi må ikke kaste naturen på båten i illusjonen om å redde klimaet.

Er det noe du angrer på?

– Jeg bruker lite tid å på angre, prøver heller å lære av mine feil og glede meg over det som har vært bra.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Donald Trump, for å fortelle ham at han må abdisere som president og grave seg ned i golfklubben sin i Florida. Og at han må ta bedre vare på kona si!