Truls Nordahl, regiondirektør i Nav Rogaland, mener ledige til å flytte fra regionen. Men det betyr ikke at Nav-sjefen har mistet troen på Rogaland. – Mye skjer, men det tar tid før det skaper arbeidsplasser. Foto: Arne Birkemo

Nav-sjefen: – Er du arbeidsledig? Flytt!

Vi må beholde kompetansen, er fellesrøsten fra regionen. – Da må vi ha noe å tilby. Det er ikke nok jobb til alle som vil ha jobb, sier Nav-sjef Truls Nordahl.

Arbeidsledigheten i kommunene Stavanger, Sola, Sandnes og Eigersund er over 6 prosent. Landssnittet er 3,5 prosent.

Bruttoledigheten, både helt og delvis ledige, er 13.972 personer. Hardest rammet er menn under 30 år. I denne gruppen er ledigheten 8,5 prosent.

Under Solamøtet, som startet i går og fortsatte i dag, sa Truls Nordahl, regiondirektør i Nav Rogaland, at noe av de viktigste han og hans kolleger skal jobbe med i 2017 er å hjelpe folk med å flytte fra fylket og Stavanger-regionen.

Ordlyden fra politikere og næringslivsledere har siden starten på oljekrisen i 2014 snakket om viktigheten med å beholde kompetansen i regionen.

Nå sier Nav-sjefen at arbeidsledige bør flytte.

Økt flyttevilje

– Ja, det er viktig å beholde kompetansen, men da må vi ha noe å tilby dem. I dag er det ikke nok jobber til alle som vil ha jobb, sier Nordahl til RA.

Nav-sjefen forteller at antall langtidsledige øker. Samtidig øker rogalendingenes vilje til å flytte på seg.

– Viljen øker etter et par år på dagpenger. Selg eller lei ut huset ditt, selv om det er vanskelig i dagens situasjonen, oppfordrer Nordahl.

– Alle som sier at «bunnen er nådd», «nå går det oppover»,» behold kompetansen i regionen» – blir de ledige lurt?

– Jeg vil ikke bruke ordet lurt, fordi det sies i beste mening. Men når folk hører og leser «det går bedre», så ender det med at folk går i ventemodus, svarer Nordahl.

– Skjer fantastiske ting i Rogaland

Flytteoppfordringen betyr ikke at Nav-sjefen har mistet troen på fylket.

– Jeg har en fantastisk tro på Rogaland. Det skjer så utrolig mye spennende. Ting er på gang, men det tar tid før det blir arbeidsplasser av alt det spennende som skjer.

– Sett deg på skolebenken

Ifølge Nav er ikke befolkningen i Rogaland godt nok utdannet i forhold til resten av landet.

30 prosent av de ledige har kun grunnskole eller ett år på videregående.

– Befolkningen er litt for dårlig utdannet. Mange har fått jobb før de var ferdig med utdanningen. Når man blir ledig, er det ekstra tungt å få jobb igjen. Har man sjansen, 50 eller 25 år, kom deg tilbake til skolebenken, sier Nordahl.

Får støtte fra NHO

– Det er dårlig gjort å si at folk skal bli, sier NHOs Svein Olav Simonsen.

– Det er bedre at folk flytter og jobber andre steder i landet eller utlandet enn at de går ledige, sier Svein Olav Simonsen, regiondirektør i NHO Rogaland, til RA.

Simonsen sier det er dårlig gjort å si at arbeidsledige skal bli i regionen på grunn av viktigheten med å beholde nøkkelkompetanse i Rogaland.

– Så får vi heller jobbe for at regionen vår er så attraktiv at folk vil komme tilbake, eller at nye vil flytte hit, sier Simonsen.

Som Nav-sjefen er Simonsen enig i at arbeidsledige uten formell utdanning, bør sette seg på skolebenken igjen.

– Uten utdanningen i bunn, havner man bakerst i køen. Med utdanning, og si ti års jobberfaring, stiller man seg mye lenger fram i køen etterpå.

– Trist, alvorlig men forståelig

Slik reagerer deler av Rogalandsbenken på at Nav-sjefen oppfordrer ledige til å flytte.

– Han kom med et alvorlig og trist budskap. Det er synd at regionen står i fare for å miste flinke folk, sier Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Han mener oppfordringen fra Nordahl understreker viktigheten med å skape flere arbeidsplasser.

– Vi er langt på overtid når det gjelder å klare å snu lavkonjunkturen og få ned arbeidsledighetstallene, sier Ap-politikeren, som mener hovedansvaret ligger på regjeringens skuldre.

– Regjeringen har gitt feil medisin. Til nå har vi ikke fått arbeidsledige inn i nye jobber, avslutter Tvedt Solberg.

Siri Meling (H) har forståelse for at ledige velger å flytte.

– Andre regioner skriker etter folk

– Spesielt nå man har vært arbeidsledig så lenge at man begynner å miste dagpenger, sier Meling.

Mens det har vært nedgang i Stavanger-regionen siden oljekrisen startet i midten av 2014, går andre deler av landet godt økonomisk.

– Landet trenger at folk flytter. Vi har andre regioner i landet som skriker etter folk, sier hun og fortsetter:

– Samtidig er det også vanskelig for mange. Det er ikke enkelt å selge huset slik utviklingen på eiendomsprisene er nå, mener Meling.

– Før var det vi som skrek etter folk

Roy Steffensen (Frp) mener man må innse at folk etter hvert flytter.

– For fire år siden var vi i Stavanger-regionen ute rundt i Europa for å finne nok ingeniører. Vi forventet at alle i resten av Norge skulle flytte til vår region. Da blir det feil for oss nå og si at folk ikke skal flytte til andre regioner, sier Steffensen.

Så er det regionens oppgave å gjøre regionen attraktiv igjen, mener Frp-politikeren.

– Jeg er ofte på bedriftsbesøk hos bedrifter. Det er to svar jeg alltid får Det ene er at infrastrukturen må bli bedre. Det andre er reduserte utgifter for bedriftene. Man har kortsiktige og langsiktige løp for å skape aktivitet og arbeidsplasser.