Stavanger

Nav-direktør: – Jobbene er ikke på Finn eller Nav

Arbeidsledige går glipp av mange jobbmuligheter om de bare søker etter ledige stillinger på nett.

Det mener Truls Nordahl, fylkesdirektør i Nav Rogaland, som kommer med råd til de 11.000 arbeidsledige i Rogaland. 11.000 mennesker er 4,3 prosent av arbeidsstyrken. Fra 2014 til utgangen av 2015 steg arbeidsledigheten med 82 prosent i fylket. Flere er arbeidsledige over lengre tid. I 2014 var 50 prosent av arbeidsledige i jobb etter tre måneder. I 2015 var det 40 prosent. Det tar lengre tid å få finne ny jobb.

– I tillegg er det færre og færre stillinger å velge blant på Nav.no og Finn.no. Mange arbeidsgivere velger å ikke lyse ut ledige stillinger for å spare penger, og fordi flinke folk banker på døren og spør etter jobb hos dem uansett, forteller Nordahl til RA.
– Husk at det er flere ledige stillinger der ute enn det som utlyses, poengterer Nav-direktøren.

Kom deg bort fra stua

Han mener arbeidsledige må legge bort nettbrettet, komme seg ut av stua og begynne å snakke med folk og banke på dører.

– Stua kan fort bli ens verste fiende om man går ledig. Om du bare sitter hjemme i stua og søker på nettet, er jeg redd du vil gå glipp av ganske mange jobbmuligheter, advarer Nordahl.

Nav-direktøren oppfordrer arbeidsledige til å ta kontakt med folk. Tidligere kolleger, venner, naboer.

– Naboene jobber kanskje i en annen bransje. Snakk med ham. Kanskje han vet noe. Ta i bruk og utvid nettverket og snakk med folk du kjenner. Slik får du høre om jobbmulighetene som finnes, er Nordahls oppfordring.

Til unge: Fullfør skolen

Utdanning. Ha papirene i orden, blir viktigere enn noen gang i framtiden, mener Nordahl. De mest høy utdanning og kompetanse kommer seg raskere ut i arbeid.

– Veksten i oljebransjen, gode lønninger, trygghet og forutsigbarhet har trukket mange inn i arbeidslivet før de var ferdig med utdanningen. Mitt råd til de unge er å gå tilbake til skolebenken og få kompetansen på papiret. Da er de bedre rustet til oppgangen som skal komme i 2017–2018.

– Mange har bare grunnskole, eller ett år på videregående. Det holder ikke når oppturen kommer. Det blir mer og mer slik at man ikke får jobb uten utdanning. Å gå på skole er også bedre enn å sitte hjemme. En potensiell arbeidsgiver vil også legge merke til en arbeidssøker som har brukt tiden godt.

– Vil være færre jobber

For det vil bli færre tilgjengelige jobber – også når oppturen kommer.

– Mange jobber kommer ikke tilbake, ellers ville bedriftene hatt de samme kostnadene som de hadde før krisen. Det vil gå bitte litt opp, men mye er borte. Da er det viktig at vi skaper nye arbeidsplasser for å fylle tomrommet, forklarer Nordahl.

Et annet råd er å flytte på seg.

– I mange fylker, som ikke er oljeavhengige, er arbeidsmarkedet veldig bra.

Mer fra Dagsavisen