Stavanger

Når homohetserne vises ut

Modige dommere som Anders Gjermshus må fortsette å gi homofobi rødt kort, skriver sjefredaktør Bjørn G. Sæbø i dagens leder.

Det har vært mange negative nyheter fra fotballen i det siste. Arrestasjonene av FIFA-topper bare dager før Sepp Blatter ble gjenvalgt som president, opphopningen av kriminalitet som det internasjonale fotballforbundet både legitimerer og har godkjent – og ikke minst Norges Fotballforbunds ledelse som ikke har hatt ryggrad til å protestere mot korrupsjon. Ved siden av Sepp Blatters plutselige avgang som president bare dager etter gjenvalget, er det fotballdommeren Anders Gjermshus som står for banebrytende nyheter av det positive slaget.

69 minutter ut i 1. divisjonskampen mellom Sandnes Ulf og Bærum trekker dommeren opp det røde kortet og viser ut bæringenes Simen Juklerød. Bærum-spilleren skal ha ropt «homo» til Ulfs Aksel Berget Skjølsvik – en handling som fikk dommer Gjemshus til å vise ut direkte i henhold til regelen om «fornærmende eller krenkende eller grovt språkbruk og/eller gestikulering medfører utvisning.» En dommers inngripen i en kamp på nivå to i norsk fotball kan vise seg å være viktig av flere årsaker. Mens kvinnefotballen og kvinneidrett for lengst har skapt aksept for homofili og fått fram sine egne homofile forbilder, sliter herrefotball og herreidrett tungt med sine egne fobier. I altfor mange år har det vært akseptert å bruke homofobe skjellsord og gå god for diskriminerende holdninger under dekke av bortforklaringer som «testosteronkultur», «garderobeprat» og «i kampens hete». Ukulturen har utviklet seg fordi altfor få har hatt ryggrad nok til å si ifra, eller gjøre som dommer Gjermshus og gi rødt kort til homohets.

Toppidrett for menn, spesielt fotball, har altfor mange negative historier på samvittigheten. Det mest kjente tilfellet er Justin Fashanu, som i sin tid var regnet som ett av Englands største talenter. Fashanus karriere havarerte da han fortalte om legningen sin, og til slutt tok den tidligere Nottingham Forest-spilleren sitt eget liv. Lyn-spilleren Thomas Berling ga opp karrieren sin av samme grunn, mens den nåværende LA Galaxy-spilleren Robbie Rogers er den eneste noenlunde kjente homofile fotballspilleren på høyt nivå. I de store ligaene som Premier League, Bundesliga og La Liga er det ingen spillere som er åpent homofile, og all sannsynlighetsberegning skulle tilsi at ikke alle fotballspillere på ypperste nivå i verden er heterofile. I den lokale idretten har håndballkeeperen Ole André Lerangs og ikke minst fotballspilleren Anders Dales åpenhet om egen legning vært viktig. Modige dommere som Anders Gjermshus må fortsette å gi homofobi rødt kort. Dessuten må de rakryggede lederne i Bærum Sportsklubb roses for at de umiddelbart tar avstand fra sin egen spillers dumskap.

Mer fra Dagsavisen