Nyheter

Når bombene faller

Vinduene blåste inn. Glass overalt. Pipelyd i ørene mens jeg løp ut på balkongen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

av Tone Therese Paulsen, leder for TV-aksjonen i Rogaland

Synet som møtte meg var grufullt. Nok en bombe var gått av i Beirut, denne gang rett utenfor min leilighet mens jeg sov. Dette er 12 år siden, men jeg husker det som om det var i går. Hvert eneste ansikt, den øredøvende stillheten. Ødeleggelsene. Likene. Minuttene som kjentes som timer. Forferdelsen og frykten.

Én hendelse. Med livet mitt i behold. Men hver natt legger tusenvis av barn og voksne seg uten å vite om de overlever natten. Krigen i Syria har rast i fem år og krevd livet til mer enn en kvart million mennesker. Millioner har flyktet fra konflikten, men nesten 18 millioner mennesker bor fortsatt i det krigsherjede landet.

Gjennom media har vi sett ødeleggelsene i Homs. Sulten i Madaya. Vi har sett knust betong, støv, og store groper etter bombenedslag. De ødelagte byene hvor mennesker fortsatt bor. Hjem som mangler vegger. Skoler med krater der barna pleide å få undervisning. Spedbarn som blir gravd ut fra ruiner. Er du 5 år gammel og har vokst opp i Syria, kjenner du ikke til annet enn krig.

Sivilbefolkningen i Syria er hver dag ofre for stadig blodigere angrep. De trenger rent vann, mat og medisiner for overleve. Gjentatte ganger har vi dessverre vært vitne til at også sykehus og humanitære hjelpearbeidere blir angrepet. Senest 20. september ble 20 hjelpearbeidere, flere av dem fra Røde Kors, drept i et bombeangrep mens de lastet en forsendelse med nød- og helsehjelp vest for Aleppo.

For 1 år siden dukket det opp et bilde av en liten gutt på en strand. Verden og Norge våknet. Noen måneder og sykler over Storskog senere, endret vi fokus. Nå er det på tide vi våkner igjen. Å ikke bli glemt og neglisjert av verdenssamfunnet gir håp for de millioner av mennesker som lever under bomberegnet.

Vi kan være med og sørge for at hjelpen kommer helt fram til dem som trenger det. Spre ordet på sosiale medier om de millioner av mennesker som er uten noe å kalle hjem. Lag din egen innsamling på for eksempel www.frunder.no, eller gå med bøsse for dem som er fanget i krig under TV-aksjonen Røde Kors 23. oktober. Som bøssebærer bidrar du til å sikre livsviktig hjelp til mer enn to millioner mennesker. Enkeltmennesker.

Når bombene faller, skal ingen av oss sove.

Mer fra: Nyheter