Årets første cruiseskip, «Oriana», kommer til Stavanger lørdag.

Nå starter cruisesesongen

Lørdag kommer årets første cruiseskip til Stavanger.

Om bord på «Oriana» er nær 2000 passasjerer, de aller fleste briter.

– Det er jakten på nordlys som bringer britene så tidlig sjøveien til Norge. «Oriana» er nå på hjemvei fra Nord-Norge, og Stavanger er eneste sted på Vestlandet som besøkes på dette cruiset. Vintercruise til Nord-Norge er de senere årene blitt svært populært. Flere britiske rederier lokker med nordlys og snø på dekket, melder cruiseutvikler Anders Bang-Andersen i Stavanger kommune.

I år har også et tysk rederi begynt med slike seilinger. Stavanger er siste besøkshavn på fem vintercruiseanløp i mars.

«Oriana» ble bygget ferdig i 1995 av et tysk verft for P&O-Cruises.

– En krevende slepeoperasjon på elven Ems brakte det nybygde skipet fra verftet i innlandsbyen Papenburg ut til salt vann i Nordsjøen. Hun ble døpt i Southampton av dronning Elisabeth.

«Oriana» er på 69.000 bruttotonn, er 260 meter lang og kan ta 1975 passasjerer.

Hun kommer på hjemvei fra Alta klokken 09.00, og seiler videre til Southampton åtte timer senere. «Oriana» har vært i Stavanger flere ganger før. Første gang var 11. juli i 2000.

– Årets cruisesesong i Stavanger tegner til å bli den nest beste noensinne i Stavanger. I år er anløpene bedre fordelt på måneder, uker og dager enn før. Ved inngangen til mars står 186 anløp på årets cruiseliste. Det kan bety at nær 350.000 utenlandske dagsturister kommer på besøk sjøveien. Neste anløp ventes 13. mars. Årets siste er lille julaften, melder Bang-Andersen.