Stavanger

Nå skal turstistriden i Gauselvågen avgjøres

Kari Berle Thomsen og familien fortviler etter at kommunen truer med å ekspropriere tomten familien har bodd på i over 100 år.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Torsdag skal formannskapet ta en endelig avgjørelse på om kommunen skal få ekspropriere grunn og rettigheter for i alt åtte grunneiere for å anlegge tursti i Gauselvågen.

– For meg og deler av min familie, som har bodd i og stelt denne eiendommen i over 100 år, anser jeg denne saken som et stort overtramp på vår familiehistorie. Det er med stor sorg jeg ser at dette skjer, sier Kari Berle Thomsen til RA.

LES OGSÅ: Ekspropriasjon i Stavanger – kommer grunneierne i møte

Kritisk til kommunikasjonen

Hun er en av åtte grunneierne som kan få deler av sin tomt ekspropriert av kommunen, og er kritisk til kommunikasjonen.

– De har fortsatt til gode å gi oss en skikkelig begrunnelse på hvorfor det er nødvendig å ekspropriere. Ikke har de kommet med konkrete tegninger på inngrepene i våre hager, eller noen erstatningssum. Det har vært mye slurv, unøyaktigheter og usannheter fra deres side, sier hun.

Rådmann Per Kristian Vareide er ikke helt enig i det.

– Da har vi nok litt ulike oppfatninger av kommunikasjonen, men jeg kan være enig i at det har vært vanskelig å få til en god kommunikasjon, sier han.

LES OGSÅ: Politikerne hyller friområdeprosjektet

Misliker Vareides «synsing»

I saksframlegget til torsdagens sak skriver rådmann Per Kristian Vareide at «det foreligger en overvekt av samfunnsmessige fordeler i at reguleringsplanen gjennomføres», og at han derfor mener at «inngrepet tvillaust er til meir gagn enn skade» som oppfyller oreigningslovens §2. 2. ledd.

– Jeg synes det er rart at de øverste myndighetene i en kommune kan holde på med synsing i en så viktig sak, der de skal ødelegge private eiendommer. I det hele tatt synes jeg dette er en vond avslutning på et ellers fint liv, forteller Thomsen.

Vareide har ikke spesielt lyst til å gå inn i en debatt med partene i saken, mens den er til politisk behandling.

– Vår oppgave er å legge fram saken til politisk behandling, og i saksframlegget synes jeg vi har svart på de spørsmålene. I selve reguleringsplanen er samfunnsnytten og avveiningene der gjort rede for, sier Vareide.

LES OGSÅ: Sagen Helgø tar ekspropriasjonsgrep

Kan unngå ekspropriasjon

Daværende rådmann Inger Østensjø sendte ut ekspropriasjonsvarsel allerede i februar og mars i 2011, og 12. mai i år sendte rådmann Per Kristian Vareide på ny ut ekspropriasjonsvarsel. Ingen av grunneierne har kommet med tilsvar til morgendagens sak.

– Det stemmer at vi har fått varsel, men det tar litt tid for advokaten vår å samle inn tilsvar for alle oss som er rammet. Når da i tillegg kommunens hjemmesider ligger nede, slik at vi ikke kan gå inn for å se hva vi skal svare på, var det ikke mulig for oss å nå den tidsfristen, hevder Thomsen.

Uansett utfall av saken, sier Vareide at døren ikke er lukket for å komme til enighet.

– Vi har mange eksempler på at man politisk vedtar ekspropriasjon, og etter at vedtaket er gjennomført har partene blitt enige. Da er det naturlig å trekke saken, da det beste for alle er at partene blir enige. Men hvis det er for lang avstand mellom partene, er det ikke alltid man blir enig, og da er det ingen vei utenom, sier han.

LES OGSÅ: Alt klart for tursti langs Lille Stokkavatn

Politikerne vil følge rådmannen

Høyres John Peter Hernes sier at han oppfatter at det er et bredt flertall for å gjennomføre reguleringsplanen, og at han derfor regner med god støtte for rådmannens innstilling i torsdagens behandling av saken.

– Vi kommer til å gå inn for å følge rådmannens innstilling, da vi ønsker at reguleringsplanen skal bli gjennomført. Samtidig vet vi at det jobbes med å finne løsninger inn mot grunneierne, slik at vi håper vi kan unngå å ekspropriere, sier Hernes til RA.

Han forstår frustrasjonen blant grunneierne, men sier at så lenge avveielsen om at det er til allmenhetenes beste er avgjort, vil de følge rådmannen.

– Vi ser at den konkrete situasjonen for den enkelte grunneier er ganske forskjellig, og at flere av dem vil få turstien ganske tett opp i husene sine. Der håper jeg at vi kan komme opp med kreative løsninger, til det beste for begge parter, sier Hernes som minner om at det også ligger i bystyrets vedtak at en skal strekke seg langt for å gjøre ulempen minst mulig.

LES OGSÅ: Turstien ikke åpnet – allerede nedtagget

Håper grunneierinvolveringen fortsetter

Også i opposisjonen er de klare på å følge rådmannen, og Aps Kari Nessa Nordtun sier at turstien gir allmenheten tilgang på en uvurderlig ressurs.

– Turstiprosjektet i Gauselvågen er viktig for hele Stavanger-regionen, da det bringer et vakkert område til allmenheten. Samtidig er det med på å fremme folkehelsen, og det gjør Stavanger til en bedre by å bo i, sier Nessa Nordtun.

Selv om Ap kommer til å gå for rådmannens innstilling, håper også hun å unngå ekspropriasjon av tomt og rettigheter.

– For oss er avveiningen til fordel for allmenheten riktig, men samtidig må de berørte grunneierne bli best mulig ivaretatt i denne prosessen. Jeg registrerer at landskapsarkitekt Asplan Viak har invitert de berørte parter med i utformingen av turstien, og den involveringen håper jeg fortsetter, sier Nessa Nordtun.

Hun peker på den nyåpnede turstien i Hafrsfjord som et godt eksempel på hvorfor turstier er viktig for kommunen.

– Friområder er noe som er mangelvare i Stavanger, og med turstiene på Karistø og i Hafrsfjord har kommunen allerede bevist hvor flott det kan gjøres, sier Ap-politikeren.

LES OGSÅ: Endelig er den nye turstien åpnet

Mer fra Dagsavisen