Julian Ryerson depper. Det har vært mye av det for Viking i vår. Nå mener sportsleder Espen Iversen at det en skikkelig kriseplan må på bordet. FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB scanpix

Nå må en plan komme

KOMMENTAR: Viking virker akkurat nå å virre rundt i et kollektivt vakuum i påvente av at overgangsvinduet åpner 21. juli. Det er ikke i nærheten av å være en holdbar situasjon.

Følg RA Sporten på Facebook!

Her kreves det nå en klar plan fra ledelse og eiere. Klubben styrer rett mot AS-konkurs og nedrykk. Flere ubehagelige spørsmål må stilles på bakrommet – også rundt treneren.

Å komme med løselige lovnader om et «Hardball-Stavanger», for å «erstatte dem som eventuelt forsvinner i sommer», er ikke i nærheten av å være nok.

Etter at Viking ble totalt utspilt av sin tabellnabo i bunnen mandag, kreves det handling. En konkret kurs som kan kommuniseres utad. Her kan man ikke være vag og unnvikende. Dette handler om klubbens framtid. Det handler om en restart – og det handler om å få publikum engasjert i en redningsaksjon. Da er en klar plan og innsalget av denne helt sentral. Tanken om å satse ungt og lokalt var fornuftig og fin på papiret. Men når en plan ikke fungerer må den erstattes.

LES OGSÅ: Abdullahi-million glapp for Viking

Det første spørsmålet styrene og eierne må stille seg er selvsagt om de ønsker å prøve en redningsaksjon. Om svaret på det er nei er det greit å fortsette som nå. Da handler alt bare om å kutte kostnader, selge unna spillere og håpe på et mirakel. Da bør de også innrømme og erkjenne dette utad. Da handler det om å bygge opp fra grunnen.

Dersom svaret er at de ønsker å gjøre et forsøk på å holde seg, må de stille seg det andre og mest åpenbare spørsmålet: Hva vil det kreves for å klare dette?

Svaret på det er like enkelt som det er kostbart. Viking må høyst sannsynlig opp på 30–32 poeng. Det betyr et poengsnitt på rundt 1,6-1,7 per kamp i fortsettelsen. Å oppnå det med dagens mannskap er en ren utopi ut ifra det som er vist så langt.

Hvordan skal man klare å komme opp i et slikt snitt?

Det første man må bestemme seg for er hvilken type fotball som skal spilles. Viking lekker som en sil defensivt. For meg er det fullstendig åpenbart at man først må se på det defensive.

I hver eneste bidige kamp må det være et overordnet mål å holde nullen. Det må være hellig og altoppslukende. Ikke bare for forsvaret, men for hele laget og klubben som en enhet.

LES OGSÅ: – Sommervinduet blir helt avgjørende

Om Ian Burchnall er endringsvillig – og defensivt kompetent nok til å banke gjennom en slik struktur – vet jeg ikke. Det er et av de sentrale ubehagelige spørsmålene ledelsen i Viking faktisk må stille seg.

Om de kommer fram til at han ikke er det, må de gjøre en endring straks. Det må de være villige til å se på. Til tross for at det åpenbart vil være dypt urettferdig overfor en ung trener som ikke har fått verktøyene han behøver for å spille fotballen han ønsker. Dessverre er ikke fotballen rettferdig.

Viking kan ikke vente i seks kamper til før de foretar seg noe. Om de taper kampene før sommerpausen vil overgangsvinduet være totalt meningsløst uansett. Nå må Viking først justere kursen i ønsket retning fotballmessig og gjennomføre hundre prosent. Det kan de gjøre nå. Jeg er faktisk skråsikker på at det er mulig å få mer ut av spillerne som ER i klubben nå om de brukes riktig.

Hvis de går videre med Burchnall, og hans fotball, må de også gi ham verktøyene som kreves. Ledelse, styrer og eiere må innse at det fort vil koste 10–15 millioner for å anskaffe og lønne spillerne som kan redde Viking. Spillere som passer i spillestilen som velges – og spillere som har bevist at de kan levere på toppnivå.

Så må de også komme til erkjennelsen av at denne type spillere krever at lønnstaket åpnes – og ta den fighten med dem som alt er under kontrakt.

LES OGSÅ: Viking gikk på nok en smell

For spillerne finnes. Galeislaven Tommy Høiland råtner bort i Godset og vil være en passende spiss om en vil gå videre med høyt press. Johan Lædre Bjørdal har ikke tillit i RBK, men kan definitivt lede et skakkjørt forsvar i Viking.

I Bergen har de kommet styrket ut av sin krise. Men de har de gjort det ved hjelp av et utall millioner fra Trond Mohn og i et klima uten konkurranse fra Oilers. Situasjonen er en helt annen og sammenligningen er fullstendig meningsløs.

Det sier det meste om hvor vanskelig dette blir for Viking.