Nyheter

– Nå må de starte på nytt igjen

Leger uten grensers klinikk ble nylig brent til grunnen i et angrep. Kampen mot Boko Haram er ikke vunnet, og volden trappes opp før valget.

– Hvor mange ganger er det mulig å starte på bar bakke, spør Hugues Robert, programansvarlig for Leger uten grenser i Nigeria.

– Befolkningen er ofre for endeløs vold, og nå må de nok en gang starte på nytt, sier Robert i en uttalelse fra Leger uten grenser, etter nok et voldelig angrep på sivilbefolkningen i delstaten Borno i det nordøstlige Nigeria.

Denne gang var det byen Rann som ble angrepet. En eldre kvinne var blant dem som ikke klarte seg. Hun klarte ikke å flykte da huset hennes ble påtent, og brant inne, forteller Leger uten grenser i Borno til Dagsavisen.

KLINIKKEN NEDBRENT: Leger uten grensers klinikk ble nedbrent i et angrep denne uka.   FOTO: NTB SCANPIX

Leger uten grensers klinikk i Rann brant ned til grunnen i angrepet. Foto: Leger uten grenser

Angrepet rammet ikke bare folk som bor der, men også klinikken, kontorene og lageret til Leger uten grenser, som ble plyndret og brent.

Tomme medisinbokser lå etterpå spredt rundt på plassen utenfor der klinikken hadde ligget.

Les også: Høyspent før valg i Nigeria

Fanget i konflikten

En fraksjonene av terrorgruppen Boko Haram sto trolig bak angrepet, ifølge nyhetsmeldinger.

Antall angrep har økt de siste ukene, kort tid før valget i Nigeria 16. februar. Nettopp sikkerhet er et viktig tema i valget.

Boko Haram er alliert med Den islamske staten (IS), og islamistgruppen har drept, plyndret, kidnappet og terrorisert lokalbefolkningen i Nord-Nigeria i mange år. Det var i denne delen av landet 276 skolejenter ble kidnappet av Boko Haram i 2014.

President Muhammadu Buhari gikk til valg forrige gang nettopp på løfter om å vinne kampen mot Boko Haram.

VALG: Plakater av president Muhammadu Buhari er i gatebildet i Lagos foran valget i februar. FOTO: NTB SCANPIX

Plakater av president Muhammadu Buhari er i gatebildet i Lagos foran valget i februar. Foto: NTB scanpix

Men kampen er langt fra vunnet. Det merker befolkningen daglig.

– Dette er fortsatt en umiddelbar humanitær krise. Folk er fanget i konflikten, sier Leger uten grenser i Borno til Dagsavisen.

Organisasjonen må kontinuerlig vurdere situasjonen for å finne ut hvordan organisasjonen skal klare å hjelpe befolkningen samtidig som hjelpearbeiderne selv er svært utsatt.

Les også: - Jeg har aldri før vært et sted der barn har vært utsatt for så målrettede angrep

Fordrevet i årevis

Etter angrepet i Rann har tusenvis av mennesker flyktet til byen Bodo, som ligger i nabolandet Kamerun like ved.

Folk som har vært internt fordrevet i årevis, rammes igjen og igjen. Mange bor i leirer i årevis. Når de ikke kan bli boende der de normalt driver jordbruk, kan de heller ikke brødfø seg selv. De er fullstendig avhengige av humanitær hjelp.

Dette er situasjonen, ifølge Leger uten grenser:

*1.9 millioner mennesker er på flukt inne i Nigeria.

*230.000 har flyktet til nabolandene.

*Flere hundre tusen mennesker er avhengig av humanitærhjelp for å overleve i Maiduguri, hovedstaden i Borno eller isolerte områder rundt byen.

*Tusenvis av barn er alvorlig underernært.

Les også: Atawa (10) mistet begge foreldrene

Uro før valget

Angrepene nå kommer nettopp for å skape uro foran valget, påpeker Audu Bulama Bukarti, analytiker ved Tony Blair Institute for Global Change. Boko Haram er imot alt som blir oppfattet å komme fra vesten, som utdanning og demokrati.

– Gruppen behandler enhver person som deltar i demokratiet ved å gi sin stemme eller stille til valg som et legitimt mål, skriver Bukarti i en analyse for instituttet.

Han nevner også to andre grunner til opptrappingen av angrepene: Fraksjonen av Boko Haram som har stått bak mange av angrepene, den såkalte Islamic State West African Province (ISWAP), er blitt overtatt av mer radikale medlemmer. I tillegg er det mange tegn på at nigerianske soldater som deltar i operasjonene mot islamistene er slitne og desillusjonerte etter fire års innsats.

Den militære innsatsen mot Boko Haram begynte allerede før president Buhari kom til makten for fire år siden, da under forgjengeren Goodluck Jonathan. Nigerias myndigheter, med god hjelp fra flere naboland, har i årene siden lyktes i å presse Boko Haram bort fra flere områder, og gruppen har derfor mistet derfor kontroll over territorier. Samtidig har islamistene åpenbart ikke mistet evnen til fortsatt å utøve store og dødelige angrep.

Dermed fortsetter også den humanitære krisen i området, der folk mangler det mest grunnleggende, som mat, vann og medisiner.

– Befolkningen i Borno fortsetter å betale prisen for en nådeløs konflikt, sier Hugues Robert i Leger uten grenser.

Les også: Jenter rekruttert av Boko Haram - døde med eksplosiver på kroppen

Mer fra Dagsavisen