Keepertrener Kurt Hegre (venstre) spår revolusjonerende endringer i keeperrollen kommende år og mye mer involvering i spillet. Han håper en aldrende Iven Austbø (liggende) henger med. Til høyre er Amund Wichne. FOTO: ESPEN IVERSEN

Nå legger Viking keeper-kabalen

Viking legger nå sin keeperkabal for kommende år med Iven Austbø (31) som et klart førstevalg. Keepertrener Kurt Hegre tror keeperrollen vil endre seg enormt på kort tid – og håper Austbø vil utvikle seg i takt.

Følg RA Sporten på Facebook!

Når RA spør om hvor en snart 32-år gammel keeper kan utvikle seg blir Hegre ivrig. Vikings mangeårige keepertrener er en nerd på temaet. Han er ikke i tvil om svaret.

– Som keeper er Iven det ferdige produktet nå. Det er som fotballspiller han kan bli bedre. Det handler om posisjonering og offensive valg.

Det er lenge siden han egentlig sluttet med betegnelsen keeper. Hegre snakker om målspillere. Det tror han vil forsterkes i løpet av de neste fem årene.

Hegre spår at fotballen vil ta etter håndballen ved å involvere den bakerste mannen i større grad. Dette for å skape overtall lenger framme.

– Nå er det ofte slik at en midtbanespiller faller ned for å hente ballen. Jeg tror det i framtiden mye oftere vil være keeperen som vil tre baller gjennom framover. Som en libero, sier Hegre.

LES OGSÅ: Venter Ledger-avklaring – leter videre etter nok en spiller

Opptatt av trender

Han er ekstremt opptatt av trender og utvikling. Ikke bare i forhold til keeperplassen, men også for fotballen generelt. De nye trendene mener han vi vil se komme i løpet av de neste par store mesterskapene.

– VM gir ofte nye trender og ideer fra andre kontinenter. I EM blir disse kontret.

Hegre peker på at fotballen som var revolusjonerende for noen år siden ikke er det mer. Mottrekkene er kommet. Det er i fortsettelsen av dette han spår en mer involvert keeper. Han håper Viking kan ligge i forkant.

Hegre vet at det er offensivt laget sliter mest. Så hvorfor ikke kjøre opp enda mer folk der det behøves?

– Utfordringen min er å utfordre resten av trenerteamet på dette. Det er jeg alt i gang med, sier han.

Hvor mye det vil skje denne sesongen er usikkert. Det som er sikkert er at Viking har et veldig tydelig førstevalg i Iven Austbø. Bak ham er Amund Wichne (19).

Foreløpig har de to stått en omgang hver. Nå vil det skilles mer mellom dem framover. Mot Jerv står Austbø hele kampen. 

Men Austbø vil ikke stå alt.

LES OGSÅ: "Det vanskelige arbeidet"

Eliteserie-nivå

For Hegre mener Wichne alt er i ferd med å holde eliteserienivå. Det var derfor de slapp Pål Vestly Heigre.

– Og da må vi gi ham kamper. Det er kun i stressituasjoner vi virkelig får se hva kan. Han bør danke ut Iven i løpet av to-tre år. Hvis det ikke skjer bør han videre – som Vestly Heigre. På et tidspunkt må man slippe et talent for å ikke ødelegge det.

Klubben fyller også opp bak duoen. De er godt forspent fram til 16 år, men har hatt hull fra 16 til 19 år.

– Vi regner med at Erik Arnebrott (17) fra Godset signerer for oss mandag. Han blir tredjekeeper og får litt lønn. Så henter vi inn Kai Anton Kleven (17) fra Donn bak ham.

Da har Hegre to nye emner å jobbe med.

LES OGSÅ: Kraftig nedgang i antall U-landslagsspillere i Viking