Det blir rett og slett steinkaldt de neste dagene. Foto: Henning Carr Ekroll

Nå kommer Sibir-kulden

Javel, kulse på kaien? Det blir verre, mye verre.

Eller sagt på en annen måte:

– Alt tyder på en veldig fin og vinterlig periode med kulde, lite vind og mye pent vær. Helgen blir det mye skyet vær, mens tirsdag og onsdag ligger det an til å bli spesielt fint, sier statsmeteorolog Fagerlid ved Vérvarslinga på Vestlandet.

Det betyr temperaturer ned mot minus 10 grader de offisielle stedene. Lokale kuldehull kan nok friste med langt lavere temperaturer. Mandagens snøfall ser ut til å bli både beskjedent og det eneste så langt varselet rekker.

Slår prognosene til, blir det den kaldeste perioden Sør-Norge har opplevd denne vinteren.

– Det er uvanlig så sent på vinteren. Vi må helt tilbake til 1987 for å finne noe liknende, sier Fagerlid.

Sibir-kulden vil gi en usedvanlig kald inngang på våren helt ned til Middelhavet. Det er ventet under ti minus i Berlin, og både Italia og Spania må regne med kuldegrader til uken.

Langvarig kuldeperiode

Selv om kulden fra Russland bare varer to-tre dager, sier Fagerlid at vinteren på langt nær har tenkt å gi seg i Sør-Norge, trass i at våren offisielt starter torsdag 1. mars.

– Den verste kulden blir kortvarig, men vi kommer til å ha en kald periode med vintervær lenge, sannsynligvis over neste helg og kanskje enda lenger. Den kan vare ut hele mars måned for alt vi vet, sier meteorologen.