Nyheter

Nå kan Moxnes glise: Tusener melder seg inn i Rødt

Både Rødt og SV ytterst på venstresiden i det politiske landskapet vokser kraftig både på meningsmålingene og når det gjelder nye medlemmer. Rødt kommer samtidig med et klart budskap til Erna Solberg og co.

Les også: Sp og Rødt til topps

Siden nyttår har Rødt fått 1.000 nye medlemmer, ifølge ferske tall fra partiet.

SV opplyser at partiet har fått 1.982 nye medlemmer siden nyttår.

Rødts partisekretær Benedikte Pryneid Hansen tror partiet tiltrekker seg medlemmer fordi det er den tydeligste motstanderen til den borgerlige flertallsregjeringen.

– Nå går vi inn i valgkampen med mye mer bakkemannskap enn tidligere, og vi skal bruke valget til å gi Rødt et gjennombrudd over hele landet, sier hun.

Les også: Katastrofetall for KrF

Forskjeller

Et gjennomsnitt av nasjonale meningsmålinger for februar gir Rødt en oppslutning på 5,5 prosent, noe som ville gitt ti stortingsmandater. SV får en oppslutning på 7,7 prosent i februar.

Rødt krever  en klar melding fra regjeringen om at de økonomiske forskjellene i Norge må ned.

I løpet av vinteren har det kommet en rekke rapporter som peker på de økende økonomiske forskjellene i Norge.

De siste tallene fra det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) viste at de 10 prosentene i landet med høyest lønn har hatt en reallønnsvekst på 15 prosent det siste tiåret, mens de 10 prosentene med lavest lønn har stått på stedet hvil.

Redd Barna slapp i tillegg nylig en rapport som viste at antall barn som vokser opp i lavinntektsfamilier, er tredoblet fra 3 prosent i 2001 til 10 prosent i dag.

Rødt er blant flere opposisjonspartier som har krevd konkrete tiltak fra regjeringen for å stanse denne tendensen. De håper på å se noen av dem når regjeringen fredag legger fram sin første stortingsmelding om økende ulikheter i makt og rikdom i Norge.

– Det viktigste er at regjeringen slår fast at de økonomiske forskjellene må ned. Et mål om å beholde små forskjeller i Norge holder ikke, for forskjellene er ikke små, de er allerede for store, sier 1. nestleder i Rødt, Marie Sneve.

Les også: Fant støvete maleri på loftet – kan bli solgt for milliardsum

– Skandale

I debatten om barnefattigdom har statsminister Erna Solberg (H) slått fast at det i dag ikke er mulig for noen regjering å love at det vil bli færre med i en slik livssituasjon.

– Sannsynligvis kommer antallet til å gå opp. Det skyldes den store flyktningstrømmen i 2015 og 2016. De har nå gått gjennom introduksjonsprogrammet. En del av dem kommer ut i arbeid, men en del av dem trenger lengre kvalifisering og vil bli mer synlige i statistikken, sa hun.

Sneve håper regjeringen øker ambisjonsnivået i stortingsmeldingen.

– Hvis de mener at det holder å unngå videre økning, er det en skandale. Da betyr det at de finner seg i den dypt urettferdige måten rikdom og makt er fordelt på i dagens Norge, sier hun.

Krever regelendring

Regjeringen har et uttalt mål om å skape et samfunn med små forskjeller, og i Granavollen-plattformen er det listet opp flere tiltak som er ment å bidra til dette. Blant annet fikk KrF gjennomslag for både økt engangsstønad og økning i barnetrygden, noe som ble applaudert av Rødt og SV.

Ferske SSB-tall viser imidlertid at tusenvis risikerer å gå glipp av disse økningene. 85 prosent av landets kommuner inkluderer barnetrygd som en del av mottakers inntektsgrunnlag før de beregner sosialhjelpsutbetalingen, og 90 prosent inkluderer kontantstøtte.

– Tallene fra SSB viser at det store flertallet av kommunene kutter sosialstøtten dersom barnetrygden øker. Derfor trengs det en regelendring før barnetrygd kan bli et effektivt virkemiddel mot økt familiefattigdom, sier Sneve.

– Den regelendringen håper vi regjeringen varsler i morgen. Hvis ikke, er regjeringens løfter om en målrettet innsats for å bekjempe barnefattigdom lite verdt, sier hun.

Mer fra Dagsavisen